Proiecte interne
2023 - 2024
Workshop-ul „Alegerea carierei”
În data de 15.07.2024, sub coordonarea dnei psiholog Doina PASCAL, Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră a realizat workshop-ul „Alegerea carierei”, în cadrul „Școlii de vară a viitorului inginer”, eveniment organizat de Facultatea de Inginerie, aflat la a II-a ediție.
La această activitate au participat un număr de 26 elevi de la colegii și licee din Bacău, Onești, Sascut și Târgul Ocna, din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, care și-au dorit să experimenteze ce înseamnă viața de student în campusul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău. Alături de elevi s-au aflat și profesorii lor de la colegiile/liceele participante.
Evenimentul a debutat cu un interviu semi structurat, alcătuit dintr-un set de întrebări cu rol de autocunoaștere („Cum să ne alegem cariera?”, „De ce trebuie să ținem seama?”, etc.), după care au fost aplicate șase exerciții interactive în vederea identificării și conștientizării intereselor, valorilor profesionale, a motivației care stă la baza alegerii viitoarei profesii („Cine sunt eu?”, „Casa carierei”, „Povestea mea”, „Cufărul viitorului”, „Șotronul”, „Trecut – prezent – viitor”).
Ulterior a urmat o dezbatere amplă, interactivă, în care elevii s-au implicat cu interes adresând întrebări cu privire la viitorul profesiei de inginer, cum se va schimba viața noastră în general datorită tehnologiei, care sunt tendințele de pe piața muncii, care sunt cerințele actuale ale angajatorilor, ce ar trebui să facă concret în viitor pentru a putea să se integreze și să se adapteze eficient.
De asemenea, s-au prezentat caracteristicile și specificul video CV-ului, ca instrument de promovare personală pe piața muncii, culminând cu un concurs de realizare a unui video CV propriu.
După festivitatea de premiere a celor mai bine executate video CV-uri, activitatea s-a încheiat cu invitația adresată participanților, ca în intervalul rămas pentru desfășurarea activităților specifice Școlii de vară, să vină la cabinetul de consiliere pentru a continua activitatea de consiliere în mod individual.
Workshop în cadrul proiectului „SUPORT -UBc”, „Atitudinea față de mine și de ceilalți prin prisma educației incluzive” 10.06.2024
În data de 10.06.2024, începând cu ora 16.00 pe platforma TEAMS a avut loc workshop-ul „Atitudinea față de mine și de ceilalți prin prisma educației incluzive” în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2024-F-0179. Acțiuni suport pentru integrarea studenților cu dizabilități în comunitatea academică UBc (SUPORT- UBc). Workshop-ul a fost susținut de către psihologii din cadrul Departamentului de Consiliere Profesională, psiholog Doina PASCAL și psiholog Daniela ANTON, experți consiliere în cadrul proiectului.
Workshop-ul a fost proiectat ca o activitate de autocunoaștere și intercunoaștere, dat fiind faptul că inițial o parte dintre studenți au beneficiat în cadrul unei consultații individuale de un interviu semistructurat, care a avut ca temă impactul fenomenului de marginalizare resimțit în spațiul academic.
În prima parte, expert consiliere Doina PASCAL a prezentat două resurse psihologice și instrumente (două teste), care pot contribui la conturarea unei mai bune atitudini față de propria persoană dar și față de ceilalți, la creșterea capacității de reziliență, și anume: stima de sine și comportamentul asertiv, cu atât mai mult fiind necesară dezvoltarea și exersarea acestora în rândul studenților cu dizabilități, unii dintre ei venind cu un istoric fragil, vulnerabil, inclusiv cu traume generate de experiența respingerii.
Ulterior, expert consiliere Daniela ANTON a continuat demersul de autocunoaștere și invitație la introspecție, prin prisma prezentării toleranței la incertitudine și a stilului de relaționare socială. Pentru fiecare dintre aceste resurse prezentate studenții participanți au primit invitația de a completa chestionare de evaluare a acestor caracteristici, rezultatele urmând a fi primite și discutate în cadrul unei sesiuni individuale de consiliere în baza unei programări.
BOBEICA Alexandra-Gabriela, studentă la Facultatea de Litere, programul de studii Limba franceză. Practici de comunicare (master), anul I: „Apreciez mult deschiderea pe care Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, prin Departamentul de Consiliere Profesională o arată față de studenții cu dizabilități/cerințe educaționale speciale. Am speranța ca pe viitor să putem crea o adevărată comunitate. Cred cu tărie că putem construi și oferi exemple de bună practică în acest sens. Întâlnirea de astăzi constituie, în opinia mea un bun început”.
Workshop-uri susținute în intervalul 16.05-24.05.2024 în cadrul proiectului CONSILIA UBc „Alege să rămâi student. Abandonul universitar poate fi prevenit”
În intervalul 16.05-24.05.2024 au fost susținute în cadrul celor 5 facultăți workshop-ul „Alege să rămâi student. Abandonul universitar poate fi prevenit”, din cadrul proiectului „Instrumente de comunicare și consiliere adaptate tinerilor din medii defavorizate pentru creșterea accesului la educație și reducerea abandonului universitar - (CONSILIA-UBc)”, CNFIS-FDI-2024-F-0173. Aceste activități au fost susținute de către psihologii din cadrul Departamentului de Consiliere Profesională, psiholog Doina PASCAL și psiholog Daniela ANTON, experți consiliere în cadrul proiectului.
Dezbaterile cu rol exploratoriu desfășurate în cadrul acestor activități, cu studenții din anul I, de la fiecare facultate (care provin din medii defavorizate și care fac parte din grupul țintă), s-au axat pe identificarea problemelor reale, actuale și particulare ale lor, precum și a factorilor cauzali care favorizează apariția fenomenului de abandon universitar.
Astfel, în categoria principalelor cauze identificate, care favorizează apariția situațiilor de risc de abandon universitar, au fost evidențiate: dificultățile de învățare (gândire, limbaj, capacitatea de înțelegere, memorie, atenție, voință, motivație), dificultățile afectiv-emoționale (tulburări de personalitate, depresie, anxietate, atacuri de panică etc.), dificultățile sociale (de acceptare, incluziune) și dificultățile financiare.
Totodată, cu prilejul acestor întâlniri exploratorii au fost identificate propuneri din partea studenților, formulate în scopul diminuării situațiilor de risc și prevenirii fenomenului de abandon universitar.
Aceste activități au avut ca rezultat identificarea studenților care se află în situația de risc de abandon școlar, fiind ulterior programați în vederea realizării unor activități de consiliere individuală, în scopul oferirii de suport individualizat și soluționării cazurilor concrete identificate pe teren.
ACTIVITATE – ȘCOALA GIMNAZIALĂ CU CLS. I-VIII PÂRJOL
În data de 24.04.2024 începând cu ora 10.00 la Școala Gimnazială cu clasele I-VIII Pustiana, din satul Pârjol, comuna Pustiana, județul Bacău, a avut loc activitatea legată de Identificarea unor tehnici de autoreglare emoțională și comportamentală în situații cu potențial generator de violență, beneficiarii fiind elevii claselor IV-VII, prin inițiativa și facilitarea doamnei profesor pentru învățământul primar Loredana BILIBOC, activitate susținută de către psiholog UBc, Daniela ANTON din cadrul Departamentului de Consiliere Profesională.
Elevii prezenți și cadrele didactice care i-au însoțit au fost direcționați spre însușirea și aplicarea unor instrumente utile și la îndemână pe care aceștia să le aibă atunci când simt că ajung într-un moment cu potențial de violență, indiferent de forma sa de manifestare (fizică, verbală, emoțională) precum: tehnica semaforul emoțiilor, a respirației profunde, recomandarea fiind aceea de a le folosi încă din contextele de viață în care ne simțim securizați din punct de vedere emoțional și încă suntem în punctul de a emite răspunsuri comportamentale care au la bază partea rațională a creierului și nu cea emoțională.
În partea de final elevii prezenți au fost invitați să își contureze activarea unor scenarii care să le fie de folos în situația în care aceștia ar putea fi în mod direct victime ale unor forme de manifestare ale violenței, sau în mod indirect prin asistarea situațională și cum să intervină în astfel de contexte, persoanele de care pot solicita ajutor.
Loredana BILIBOC, profesor pentru învățământul primar: „Aproape zilnic au loc în școală acte de violență. Uneori rămân fără resurse și unii dintre noi nu mai știm cum să le gestionăm. Iar toate acestea personal îmi afectează cursul firesc al orelor de curs. Întâlnirea de astăzi a fost atât de utilă în contextul actual. Prin folosirea analogiei cu semaforul elevii au reușit să identifice cu ușurință modalități prin care pot atenua din impactul emoțiilor și a reacțiilor pe care le putea avea în fața unor comportamente violente.
Am învățat tehnici de autoreglare pe care le putem aplica în momente de criză, mai ales în fața unor emoții intense, precum cea a furiei. În final, una dintre conștientizările valoroase a fost aceea că noi suntem singurii responsabili de reacțiile și gestionarea emoțiilor noastre”.
ACTIVITATE COLEGIUL NAȚIONAL „VASILE ALECSANDRI” BACĂU
În data de 18.04.2024 începând cu ora 10.00 la Colegiul „Vasile Alecsandri” din Bacău, a avut loc activitatea legată de gestionarea emoțiilor legate de presiunea examenelor, beneficiarii fiind elevii a două clase a XII-a: clasa a XII-a G și clasa a XII-a A, prin inițiativa și facilitarea doamnei profesor de limba și literatura română Dana-Elena POPA, activitate susținută de către psiholog UBc, Daniela ANTON din cadrul Departamentului de Consiliere Profesională.
În prima parte au fost identificați factori de natură externă precum și cei de natură internă care pot amplifica perioada specifică de dinaintea examenelor, având în vedere semnificația acestui examen și consecințele. Liceenii au fost invitați să își reactualizeze alte situații de examinare, competiții la care au participat și să exemplifice emoțiile care au însoțit aceste momente generatoare de stres, anxietate în rândul acestora.. A fost normalizat faptul că într-un anumit dozaj/ grad de intensitate acestea sunt firești, ele având un rol stimulator și activator.
Elementul de noutate al acestui an a fost susținerea unui număr mai mare de simulări, acesta putând reprezenta un element ajutător de verificare/ a progresului, dar, pe de altă parte un factor în plus de presiune. Recomandarea în acest sens a fost de recadrare cognitivă, adaptabilitate și cultivare a rezilienței.
În plus, au fost identificate o serie de instrumente utile și la îndemână pe care tinerii să le aibă atunci când simt că ajung într-un moment de suprasolicitare intelectuală, factori precum: integrarea în programul lor zilnic și a unui moment de relaxare, (re)activarea motivației intrinseci, realizarea unei activități fizice, menținerea unei minime rețele de suport social (persoane semnificative), apelarea la un specialist din zona sănătății emoționale și mintale, conștientizarea acelor factori de personalitate care pot reprezenta elemente ajutătoare sau inhibatoare conform modelului Big FIVE, o mai bună capacitate de organizare.
Totodată a fost evidențiată și importanța deconectării de la internet/ rețelele de socializare, conștientizării consumului limitat și riscurile asociate consumului nelimitat (agitație, scăderea capacității de concentrare, ceață cognitivă, limitare a memoriei de lucru), strategii care pot fi inițiate în acest moment semnificativ din etapa premergătoare susținerii examenului de bacalaureat.
În partea de final liceenii au fost invitați să își contureze activarea scenariului mintal de reușită, având în background: efortul intelectual investit pe parcursul celor 4 ani de formare, încrederea în sine, auto-eficacitatea și satisfacția trăirii acestei reușite semnificative.
Comunicat „SuperProf, cariera mea didactică”, ediția a XII-a
Marți, 09.04.2024, în sala D215, corpul D începând cu ora 15.00, a avut loc a XII-a ediție a proiectului „SuperProf, cariera mea didactică” derulat de Departamentul de Consiliere Profesională (DCP) în colaborare cu Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic, Facultatea de Științe și Facultatea de Litere. La eveniment au participat peste 90 de studenți care se pregătesc pentru o viitoare carieră didactică, reprezentanți ai ISJ Bacău, reprezentanți ai angajatorilor, absolvenți și cadre didactice din universitate.
Evenimentul a fost deschis și moderat de către directorul D.C.P., prof. univ. dr. Mihaela-Venera COJOCARIU, salutând prezența invitaților: inspector școlar pentru managementul resurselor umane al ISJ Bacău, prof. Cora-Mariana NECHITA, inspector școlar pentru managementul resurselor umane al ISJ Bacău, prof. Mariana ȘTEFAN, director grădinița Benthal Bacău, profesor învățământul preșcolar Lenuța PĂDUARU, director coordonator Centrul Fas TracKids Bacău Cornel BORZA, Teodora-Georgiana CRISTIAN, masterand SIE, anul I, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Lipova, Bacău și Mihaela PATRON, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială „Smaranda Apostoleanu” Colonești, Bacău.
Partea de prezentare a reglementărilor legislative a fost asigurată prin intermediul doamnelor inspector școlar pentru managementul resurselor umane, prof. Cora-Mariana NECHITA și prof. Mariana ȘTEFAN. Au fost precizate aspectele cele mai importante legate de startul în cariera didactică (sesiunea de titularizare iulie 2024 pentru ocuparea prin concurs național a posturilor didactice din învățământul preuniversitar) precum și pentru examenul de definitivat. Studenții participanți au fost direcționați în mod direct prin accesarea de către invitate a site-ului ISJ către informațiile necesare precum: graficul perioadei de desfășurare a concursului, cele două probe (inspecția la clasă și concursul scris), programe școlare și metodologii, modalitatea de obținere a unui post de profesor în cadrul instituțiilor de învățământ, pașii punctuali pe care studenții absolvenți trebuie să îi urmeze pentru susținerea examenului de titularizare, locul publicării repartizării mediilor și recomandarea urmăririi site-ului ISJ (http://www.isjbacau.ro/, la secțiunea „Mobilitatea personalului didactic 2024-2025” unde studenții pot găsi informațiile necesare actualizate. Pentru informații suplimentare inspectorii invitați și-au anunțat disponibilitatea de a oferi informațiile necesare și direct la sediul ISJ Bacău.
Profesor pentru învățământul preșcolar Lenuța PĂDURARU, în calitate de director al grădiniței Benthal Bacău, a prezentat informații utile despre oferta educațională a unității de învățământ private pe care o gestionează, valorile profesionale cheie ale colectivului (implicare, profesionalizare și dăruire) și precizări în ceea ce privește acordarea avizului unității de învățământ în vederea participării absolvenților la examenul de titularizare.
Cornel BORZA, în calitate de director coordonator Centrul Fas TracKids Bacău, a prezentat studenților participanți dubla oportunitate a centrului de a veni în sprijinul acestora ca viitori profesori prin efectuarea unor stagii de practică, și în calitate de viitori părinți prin intermediul unor cursuri de formare specifice educației non-formale, pentru asigurarea unei dezvoltării armonioase a copiilor.
Masteranda în anul I în cadrul programului Strategii IE, absolventă a programului de licență Pedagogia....IPP 2023, Teodora-Georgiana CRISTIAN, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Lipova, Bacău, a împărtășit din experiența ei la sesiunea de titularizare din anul 2023, recomandând colegilor din anii terminali anagajarea unui program de pregătire temeinică, din timp, logică și structurată pentru participarea la concursul național de titularizare. De asemenea, au fost evidențiate unele particularități și provocări specifice ale activității didactice din primul an de carieră, desfășurată în învățământului din mediul rural și a claselor de tip simultan.
Mihaela PATRON, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială „Smaranda Apostoleanu” Colonești, Bacău, a împărtășit de asemenea din satisfacțiile și provocările întâmpinate, evidențiind colaborarea armonioasă dintre cadrele didactice din școala unde s-a titularizat, componenta managerială și părinți, rezultatele neîntârziind să apară chiar și în primul an de activitate profesională.
Ca și în ceilalți ani, studenții au putut dialoga direct cu reprezentanții ISJ Bacău și afla direct de la sursă cele mai noi și corecte informații privind organizarea concursului național de ocupare a posturilor/ catedrelor didactice și adresa întrebări punctuale, având și ocazia de a primi răspunsuri din partea reprezentanților ISJ Bacău și a celorlalți invitați.
La finalul întâlnirii prof. univ. dr. Mihaela-Venera COJOCARIUa mulțumit invitaților, studenților, și absolvenților urându-le succes în activitățile de pregătire pentru debutul în cariera didactică și în formarea lor profesională continuă.
„Întâlniri cu...TÂLC”, Bucură-te de feminitate, educație pentru sănătate, ediția a XV-a
Marți, 26 martie 2024, începând cu ora 13:00 în sala D215, corpul D, a avut loc proiectul „Întâlniri cu...TÂLC”, Bucură-te de feminitate: educație pentru sănătate, eveniment aflat la ediția a XV - a. Acesta a fost organizat de Departamentul de Consiliere Profesională, invitata acestei ediții fiind dr. medic primar obstetrică-ginecologie Anca DOCIU.
Evenimentul s-a bucurat de prezența a aproximativ 45 de studente participante din cadrul Facultății de Litere, programul de studii Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar anul I, II și III.
Evenimentul a fost deschis de către psiholog UBc Daniela ANTON care a motivat importanța abordării holistice a sănătății în toate dimensiunile acesteia, rolul prevenției și a introdus invitata, doamna doctor Anca DOCIU, menționând principalele repere educaționale și profesionale în formarea acesteia.
În prima parte a întâlnirii, invitata a prezentat participantelor informații de bază despre cele mai comune subiecte din domeniul în care activează: infecțiile genitale, metodele contraceptive, indicatori ai stării de bine din punct de vedere ginecologic, consultațiile necesare recomandate pentru prevenția sau tratarea anumitor afecțiuni genitale, pregătirea pentru consultul ginecologic, experiența nașterii și a vieții de mamă, formarea și dezvoltarea embrionului/fătului, vârsta optimă la care din punct de vedere medical tinerele femei pot deveni mame, pregătirea medicală și psihologică în acest sens, patologia sânului.
În a doua parte a întâlnirii studentele au avut ocazia de a adresa întrebări cu privire la aspecte de interes pentru ele sau pentru a obține informații suplimentare cu privire la aspecte medicale din zona de specialitate a dnei doctor.
În partea de final a fost realizată „sinteza” acestei „Întâlniri cu…TÂLC”, de către psiholog Daniela ANTON care a evidențiat rolul prevenției și al informării, al cultivării comportamentelor sănătoase de adresabilitate către specialiștii din domeniul sănătății chiar și atunci când aparent, suntem într-o stare bună de funcționare.
Mădălina ANTOCHI, studentă în anul I, programul de studii Pedagogia învățământului primar și preșcolar, Facultatea de Litere: „Întâlnirea a fost informativă și captivantă, abordând teme precum prevenirea și tratarea afecțiunilor ginecologice, metodele contraceptive disponibile și potențialele lor efecte secundare, precum și factorii care influențează sănătatea reproductivă. Am avut oportunitatea de a adresa întrebări și de a înțelege mai bine importanța monitorizării sănătății reproductive. Întâlnirea a fost un prilej excelent de îmvățare și schimb de informații, de conștientizare a rolului prevenției în menținerea unei stări optime de sănătate”.
Iubirea între vis și realitate. Prietenia vs. Iubirea
În data de 07.03.2024, la ora 15:00, la cererea studenților, sub directa coordonare a dnei psiholog Doina PASCAL și în colaborare cu Liga Studențească (care au elaborat posterul și au pus la dispoziție sala BP53), s-a desfășurat evenimentul (workshop-ul) „Iubirea între vis și realitate. Prietenia vs. Iubirea”, aflat la cea de-a IX-a ediție.
La această activitate, realizată față în față, au participat un număr de 25 de studenți de la toate facultățile, programele de studii (nivel licență și master) și din toți anii de studii.
În cadrul acestei activități de consiliere psihologică de grup, după definirea conceptelor fundamentale utilizate în dezbatere, prin discuțiile directe purtate s-au formulat răspunsuri la o serie de întrebări de interes general, referitoare la următoarele aspecte: Ce este prietenia?, Dar iubirea romantică?, Prin ce se deosebește prietenia de iubirea romantică? Ce sunt relațiile sănătoase și ce importanță au în viața noastră?, Ce sunt relațiile toxice?, De ce ajungem să trăim în relații toxice și de ce unele persoane rămân în acestea?, Ce metode putem aplica atunci când sentimentul de iubire se estompează ? etc.
De asemenea, au fost prezenta o serie de exemple din viața personală a participanților, care au fost supuse analizei/dezbaterii în ideea identificării unor soluții posibile care ar putea fi aplicate cu succes în cazurile respective.
Evenimentul s-a finalizat cu prezentarea unor concluzii, lecții de viață, iar cei care și-au exprimat dorința de a continua discuția pe această temă, au fost programați în vederea realizării unor întâlniri individuale în cadrul ședințelor de consiliere.
Elena-Corina RĂCILĂ, studentăla Facultatea de Litere, programul de studii CRP, anul III, referitor la această activitate a precizat: „Aș dori să las un feedback în ceea ce privește evenimentul de astăzi. Din punctul meu de vedere fost o întâlnire plăcută, interesantă, din care am avut ce să învățăm. Am aflat lucruri noi, pe care le-am dezbătut împreună cu colegii sub directa coordonare a dnei psiholog. Mă bucur că am participat la eveniment și sunt recunoscătoare pentru informațiile pe care le-am căpătat. Vă mulțumesc frumos pentru realizarea acestei întâlniri și sper să se mai facă multe altele!”.
Workshop-ul „Factori subiectivi ai stării de bine”, ediția I
În data de 25.01.2024, începând cu ora 13:30, pe platforma Microsoft Teams , psiholog Daniela ANTON în cadrul Departamentului de Consiliere Profesională din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău a susținut workshop-ul „„Factori subiectivi ai stării de bine”, ediția I”.
Workshop-ul s-a bucurat de prezența a 75 de studenți de la programele de studii „Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, anul I și Terapie Ocupațională, alături de lector univ. dr. Viorel ROBU.
În prima parte a întâlnirii a fost realizată prezentarea unui cadru conceptual al stării de bine, după care a urmat exemplificarea unor factori atât de natură internă cât și externă care pot infuența în mod semnificativ starea subiectivă de bine, în acord cu literatura de specialitate: extraversiunea, stima de sine, locul controlului, optimismul, faptul de a avea și a îndeplini scopuri în viață, vârsta, genul biologic, resursele financiare, educația, cultura.
În plus, au fost enumerate acțiuni pe termen scurt, mediu și lung care pot îmbunătăți starea subiectivă de bine, cele mai persistente dintre acestea fiind: modificările în stilul de viață și utilizarea mai intensă a cauzelor fericirii, activitățile plăcute de timp liber, resursele financiare, educația, credința și nu în ultimul rând formularea și urmărirea realizării de obiective relevante pentru valorile și credințele persoanei.
Andreea VLASIE, studentă în anul III la programul de studii „Pedagogia învățământului primar și preșcolar”, din cadrul Facultății de Litere:
„Workshop-ul – Factori subiectivi ai stării de bine” a contribuit la o autentică trăire subiectivă de bine pentru mine. Ne-au fost prezentate câteva concepte teoretice pentru a ne introduce în universul subiectului de discuție, după care am aflat care sunt factorii care ne pot influența starea subiectivă de bine. În plus, am putut exemplifica din experiența noastră de viață, iar spre final d-na psiholog ne-a pus la dispoziție un chestionar care evaluează starea de fericire. (Oxford Happiness Questionnaire). A fost un workshop atractiv, cu informații utile și necesare”.
Ianuarie 2024
În data de 17.01.2024, la ora 15:00, sub directa coordonare a dnei psiholog Doina PASCAL, s-a desfășurat evenimentul (workshop-ul) „Cum să înveți eficient ?. Managementul timpului”, aflat la cea de-a V-a ediție.
La această activitate, realizată pe platforma Teams (on-line), au participat un număr de 25 de studenți de la toate facultățile, programele de studii (nivel licență și master) și din toți anii de studii.
În cadrul acestei activități de consiliere psihologică de grup, după definirea conceptelor fundamentale utilizate în dezbatere, prin discuțiile directe purtate s-au formulat răspunsuri la o serie de întrebări de interes, referitoare la următoarele aspecte: cum putem să ne identificăm propriile vulnerabilități și limite implicate în procesul de învățare, stilul personal de învățare eficientă, cum am putem să ne creștem motivația intrinsecă în procesul de învățare și să ne îmbunătățim performanțele academice prin mai buna gestionare a timpului. De asemenea, au fost prezenta o serie de strategii, metode și tehnici eficiente de învățare rapidă, de managementul timpului destinat învățării.
Evenimentul s-a finalizat cu prezentarea, aplicarea și interpretarea unui Chestionar de identificare a stilurilor senzoriale de învățare, iar cei care și-au exprimat dorința de a continua discuția pe această temă, au fost programați în vederea realizării unor întâlniri individuale în cadrul ședințelor de consiliere.
Activitatea „Surse ale autocunoașterii”, Colegiul „Mihai Eminescu”, 19.12.2023
Marți, 19.12.2023, începând cu ora 10:00 psiholog Daniela ANTON în cadrul Departamentului de Consiliere Profesională, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău a dat curs invitației doamnei profesor Elena-Loredana CERNAT de la Colegiul „Mihai Eminescu” din Bacău, clasa a IX-E, profilul „Științe sociale” pentru dezbaterea tematicii asociate procesului de autocunoaștere, adolescența fiind caracterizată în sine printr-o criză a identității, urmată de o definire și cristalizare a acesteia.
Prezentarea se înscrie în rândul promovării conceptului de „Psihoeducație” care își propune să aducă un plus de claritate și conștientizare în ceea ce privește sursele de informare care ar trebui să alimenteze conturarea unei imagini de sine realiste, din surse avizate și semnificative pentru tânărul în formare.
În partea de început ca și exercițiu de spargere a gheții a fost propusă aplicația „Fereastra lui Johari”, care a fost lucrată în grupuri de câte doi elevi. având ca sarcină identificarea celor mai reprezentative caracteristici/trăsături de personalitate pe care în acest moment de dezvoltare umană le percepe la propria persoană. Aplicația a fost lucrată în ambele sensuri, celălalt membru din diadă, fiind oglinda celuilalt. Astfel, elevii prezenți au experimentat pe rând emoția de surpriză, noutate, confirmare a ceea ce știau deja despre ei.
Una dintre conștientizările cele mai importante a fost aceea că, uneori, prinși în rutinele vieții cotidiene și a unor scheme cognitive, uităm anumite aspecte despre noi, contextul creat fiind unul de reamintire și evidențiere a celor mai importante calități deținute în acest moment de către elevi.
În plus, a fost evidențiat rolul și contribuția persoanelor semnificative (părinți, prieteni, profesori), ca și surse care alimentează procesul de autocunoaștere Formarea unei imagini de sine realiste şi a unei stime de sine ridicate depinde în primul rând de atitudinea celor din jur, a celorlalți semnificativi, a modelelor care sunt promovate. Ei sunt cei care prin cuvintele, comportamentele, reacţiile lor oferă o “oglindă”, în care se reflectă comportamentele adolescenților şi prin intermediul cărora aceștia încep să își construiască propria imagine.
Comunicat proiectul social-umanitar „Împreună în bucuria dăruirii”, ediția a XVII-a
Și în acest an, Departamentul de Consiliere Profesională al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, împreună cu spiridușii studenți, ajutoarele lui Moș Crăciun, au derulat în perioada 25.11-14.12.2023 cea de-a XVII-a ediție a proiectului „Împreună în bucuria dăruirii”. Beneficiarii proiectului, identificați cu ajutorul unor mediatori școlari, studenți ai programelor de studii din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău sub coordonarea prof. univ. dr. Venera-Mihaela COJOCARIU și conf. univ. dr. Gabriel MAREȘ, au fost 105 copii de la Școala Gimnazială „Mihail Andrei” din Buhuși, din clasele pregătitoare – a VI-a. Cu dorința de a face o schimbare pozitivă în comunitatea acestora, peste 100 de studenți au devenit mesagerii lui Moș Crăciun pentru fiecare copil din grupul țintă.
Au fost săptămâni de planificare și mobilizare, în care, după primirea scrisorilor pe care copiii le-au trimis Moșului, ajutoarele acestuia au pregătit cadourile. Cu ajutorul altor studenți, deveniți sponsori ai Moșului, pachetele au fost completate cu dulciuri, fructe, obiecte de igienă personală, jocuri și cărți iar rezultatele au fost de-a dreptul uimitoare.
În data de 15 decembrie 2023, holul școlii a fost transformat într-un tărâm al bucuriei și al căldurii. Cadourile, ambalate cu grijă, așteptau nerăbdătoare să fie dăruite. Când ajutoarele Moșului au împărțit darurile, atmosfera s-a umplut de emoție. Bucuria din ochii acestor copii era contagioasă. Fiecare jucărie, fiecare carte sau fiecare piesă de îmbrăcăminte nouă aducea un zâmbet pe fețele lor. A fost un moment deosebit de emoționant pentru toți cei implicați. Întâlnirea s-a încheiat cu un program de colinde pregătit de copiii vizitați de Moș. Studenții au reușit să ofere nu doar cadouri, ci și să aducă speranță plus un strop de bucurie în viețile acestor copii. Întregul eveniment a fost un exemplu al puterii comunității și al capacității pe care oamenii o au de a face schimbări pozitive atunci când se unesc într-un scop comun.
În această zi specială, ne-am reamintit că magia Crăciunului nu constă doar în a primi, ci, mai ales, în a dărui. Fiecare gest de generozitate poate face diferența în viața cuiva și fiecare copil merită să simtă că este iubit și apreciat tot timpul și, în special în timpul sărbătorilor.
A consemnat Mădălina ANTOCHI, studentă anul I P.I.P.P., Facultatea de Litere
Activitate Biblioteca Județeană, 12.12.2023
În Sala Multimedia a Bibliotecii Județene „Costache Sturdza” Bacău, a avut loc a X-a ediție a clubului de lectură - „Nosce te ipsum”, invitat fiind psihologul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, Daniela ANTON. Beneficiarii au fost 21 elevi de clasele a IX-a și a X-a din cadrul Colegiului Național „Vasile Alecsandri” din Bacău, coordonați de doamna profesoară Călina STROE.
Activitatea a debutat cu un tur de familiarizare al elevilor în cadrul Compartimentului de Împrumut la Domiciliu. În prima parte a activității, Diana MANAFU, inițiatoarea clubului de lectură, a realizat o prezentare sinteză a cărții „Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul”, de Robin S. Sharma, best- seller la nivel internațional, o impresionantă fabulă spirituală despre împlinirea visurilor și a destinului propriu.
Cartea selectată a constituit pentru adolescenții prezenți un model de inspirație și de reflecție prin bogăția de metode și tehnici de lucru în zona dezoltării și a optimizării personale. Au fost expuse cu exemple concrete din viața cotidiană și provocările adolescenților, rând pe rând, „Cele 10 ritualuri ale unei vieți vibrante”: ritualul solitudinii, al trupului, al hranei vii, al cunoașterii abundente, al reflecției personale, al trezirii devreme, al muzicii, al cuvântului vorbit, al caracterului congruent, și cel al simplității.
De asemenea, elevii au prezentat păreri cu privire la modul în care această colecție prețioasă în materie de optimizare personală i-a impactat, demonstrând un nivel de implicare profund în extragerea celor mai importante mesaje motivaționale.
Prin intermediul conținutului cărții au fost realizate conexiuni cu trăsături de personalitate care pot fi exersate și șlefuite în acest interval de dezvoltare și anume voința și auto-disciplina și rolul acestora în realizarea obiectivelor și a scopurilor. În plus, a fost extras un citat reprezentativ despre importanța lecturii și caracterul formator al acesteia: „Citește regulat. Cititul timp de treizeci de minute pe zi va face minuni pentru tine. Dar trebuie să te atenționez. Nu citi chiar orice. Trebuie să fii foarte selectiv cu ceea ce aduci în grădina luxuriantă a minții tale. Trebuie să fie imens de hrănitor. Citește ceva care să-ți optimizeze ființa și calitatea vieții”.
La final, invitata acestei ediții a subliniat importanța stabilirii unor scopuri și obiective și pentru această etapă de dezvoltare corelată cu bucuria sentimentului devenirii și al expansiunii.
https://www.desteptarea.ro/a-x-a-editie-a-clubului-de-lectura-nosce-te-ipsum/
Comunicat Proiectul „Întâlniri cu...TÂLC”, ediția a XIV-a, 21.11.2023
Marți, 21 noiembrie 2023, începând cu ora 13:30, a avut loc proiectul „Întâlniri cu...TÂLC”, Cooperare prin sinergie: 1+1=3 sau mai mult, eveniment aflat la ediția a XIV - a. Acesta a fost organizat de Departamentul de Consiliere Profesională în parteneriat cu ISJ Neamț – Departamentul pentru Curriculum și Inspecție Școlară și Grădinița cu Program Prelungit „Crai Nou” din Bacău, structură a Școlii Gimnaziale „Mihail Sadoveanu” din Bacău.
Evenimentul s-a bucurat de prezența a aproximativ 120 de participanți reunind deopotrivă studenți, din cadrul Facultății de Litere, programul de studii Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar (anul I), precum și cadre didactice din județul Neamț sub coordonarea doamnei inspector general adjunct al ISJ Neamț, prof. Ana SOCEA. Evenimentul a fost deschis de către prof.univ.dr. Venera-Mihaela COJOCARIU care a salutat și facilitat prezența celor trei instituții de învățământ în acest format, dorindu-se a fi o abordare educațională într-o viziune holistă și emoțională nu doar rațională.
În prima parte au fost prezentate câteva aspecte semnificative cu privire la proiectul „Cele 7 obișnuințe ale copiilor fericiți”, conceput ca un program de parenting, fiind inspirat din cartea cu același nume a autorului Sean Covey. Fiecare dintre cele 7 povești este transpusă în scenă într-un mod inovativ ilustrând o valoare și o trăsătură morală, componente cheie pentru o educație de calitate în viața preșcolarilor dar și a adulților părinți deopotrivă. Inițiatoarea proiectului este Alina POPOVICI, profesor pentru învățământul preșcolar, alături de întreg colectivul de colege din cadrul unității de învățământ.
Astfel, într-o atmosferă încărcată de curiozitate epistemică a fost pusă în scenă povestea „Bursucii cei mari și răi”, care a ilustrat într-un mod inedit și reprezentativ prețuirea diferențelor, forța grupului de a face mai mult și mai bine, rolul liderului în cadrul unui grup, despre relaționarea echilibrată și în sens pozitiv plecând și respectând premisa faptului că fiecare persoană reprezintă o valoare în sine, amplificată în cadrul unui grup.
Fiecare din seria de micro-activități concepute precum „Jocul muzical”, „Metafora corpului”, „Salata de fructe” au evidențiat dictonul „unității în diversitate” și conceptul cheie din cadrul acestei activități, SINERGIA.
În partea de final a fost realizată „sinteza” acestei „Întâlniri cu...TÂLC”, de către doamna inspector ISJ Neamț, Ana SOCEA a felicitat întregul colectiv de cadre didactice implicate și mai ales, modalitatea inovativă de adaptare curriculară și extracurriculară la nevoile unor generații noi, de a ajunge la sufletul copiilor, apreciind activitateaca pe un exemplu de bună practică pentru întreaga comunitate, copii, părinți și cadre didactice.
Activitate Colegiul Pedagogic
În data de 15.11.2023, începând cu ora 09.00 prin intermediul Asociației „Mai buni pentru natură”, a avut loc primul atelier de lucru din cadrul proiectului, beneficiarii acestuia fiind clasa a XI-a G din cadrul Colegiului Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” din Bacău.
Proiectul a fost desemnat în luna iulie 2023 ca fiind câștigător din cadrul programului Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act For Tomorrow.
Primul atelier de lucru a fost susținut de către psiholog Daniela ANTON din cadrul Universității „Vasile Alecsandri”, Departamentul de Consiliere Profesională reprezentând componenta de consiliere în carieră.
Indecizia în carieră reprezintă una dintre principalele probleme din domeniul psihologiei vocaționale. Activitatea a debutat printr-o aplicație intitulată „Lumea profesiilor”, prin care într-un interval de 10 minute elevii au lucrat în grupe de câte 2, în baza unei distribuții aleatorie a unor cartonașe care ilustrau diferite profesii, un set de 4 criterii care trebuiau urmărite (minimum 3 trăsături de personalitate, informații generale despre profesie, mituri asociate și studiile necesare pentru a profesa).
Ulterior, 4 dintre grupurile formate și-au prezentat „tabloul general” al fiecărei profesii, fiind evidențiată importanța de a intra în contact cu ceea ce presupune o anumită profesie în mod detaliat și realist.
Dat fiind faptul că decizia de carieră și alegerea specializării și a facultății pe care o vor urma este în construcție, elevilor le-a fost prezentat și conceptul de profesiogramă, structura acesteia și rolul în procesul de consiliere în carieră.
În partea de final, elevii au fost invitați să completeze un chestionar privind identificarea factorilor în ceea ce privește dificultățile de decizie în carieră, rezultate care vor fi discutate în cadrul ultimului atelier de lucru. Elevii au fost receptivi, s-au implicat în realizarea sarcinii de lucru, fiind totodată deschiși și în ideea de a împărtăși și expune în fața colegilor.
Conferința Națională - Construiește-ți viitorul! Strategii și resurse pentru orientarea în carieră în mediul universitar
La Universitatea din Craiova s-a desfăşurat în perioada 2 - 4 noiembrie 2023 a doua ediţie a Conferinței Naționale ,,Construiește-ți viitorul! Strategii și resurse pentru orientarea în carieră în mediul universitar”. Conferinţa a fost organizată de Universitatea din Craiova, prin Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră, în parteneriat cu Universitatea din București, prin Departamentul de Consiliere și Orientare pentru Carieră.
Consilierea în carieră este foarte importantă pentru tineri în scopul integrării mai ușoare și mai rapide pe piața muncii, în acest sens peste 40 de specialiști în consiliere și orientare în carieră din ţară au participat la acest eveniment, din toate centrele universitare, printre care și Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, reprezentată de către psiholog Doina PASCAL, din cadrul Departamentului de Consiliere Profesională. Alături de reprezentanții universităților au mai participat și miniştri secretari de stat Bogdan-Eduard Simcea (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene), Mădălin-Cristian Vasilcoiu (Ministerul Muncii și Solidarității), Mihaela Rusu consilier, secretar de stat (Ministerul Educației), precum și Președintele ANOSR - Oana-Alexandra Țânțar și Andreea Brăguță - Președintele Convenției Organizațiilor Studențești.
În cadrul evenimentului fiecare reprezentant participant a luat cuvântul în scopul realizării unui schimb de bune practici. Totodată, s-a discutat despre noile tendințe în domeniul consilierii, dezvoltarea de programe și servicii de consiliere și orientare în carieră, necesitatea realizării abgradării metodologiei de organizare și desfășurare a activităților specifice centrelor în raport cu noua realitate social-politică și de manifestare a sănătății mentale (creșterea numărului de studenți cu nevoi speciale și cu probleme de sănătate mentală).
Evenimentul s-a încheiat cu precizarea referitoare la redactarea în viitorul apropiat a unui Newsletter și realizarea unei întâlniri a reprezentanților centrelor universitare în vederea întocmirii unui document oficial cu referire la o nouă metodologie a centrelor de carieră, ce urmează a fi înaintat Ministerului Educației.
https://tvr-craiova.ro/stiri/construieste-ti-viitorul/
Workshop-ul „Alegerea carierei”
În data de 28.06.2023, sub coordonarea dnei psiholog Doina PASCAL, Departamentul de Consiliere Profesională a realizat workshop-ul „Alegerea carierei”, în cadrul „Școlii de vară a viitorului inginer”, organizată de Facultatea de Inginerie.
La această activitate au participat un număr de 26 elevi de la colegii și licee din Bacău, Onești și Comănești, din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a, care și-au dorit să experimenteze ce înseamnă viața de student în campusul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău. Alături de elevi s-au aflat și profesorii de la colegiile/liceele participante la activitate.
Evenimentul a debutat cu un interviu semi structurat, alcătuit dintr-un set de întrebări cu rol de autocunoaștere („Cum să ne alegem cariera?”, „De ce trebuie să ținem seama?”, etc.), după care au fost aplicate șase exerciții interactive în vederea identificării și conștientizării intereselor, valorilor profesionale, a motivației care stă la baza alegerii viitoarei profesii („Cine sunt eu?”, „Casa carierei”, „Povestea mea”, „Cufărul viitorului”, „Șotronul”, „Trecut – prezent – viitor”).
Ulterior a urmat o dezbatere amplă, interactivă, în care elevii s-au implicat cu interes adresând întrebări cu privire la viitorul profesiei de inginer, cum se va schimba viața noastră în general datorită tehnologiei, care sunt tendințele de pe piața muncii, care sunt cerințele actuale ale angajatorilor, ce ar trebui să facă concret în viitor pentru a putea să se integreze și să se adapteze eficient.
Activitatea s-a încheiat cu invitația adresată participanților doritori de a veni la cabinetul de consiliere, în intervalul rămas pentru desfășurarea activităților specifice Școlii de vară, pentru a continua activitatea de consiliere în mod individual.
A consemnat Carmen MALAIROȘ, studentă în anul I, studentă în anul I în cadrul programului de studii „Pedagogia învățământului primar și preșcolar”, Facultatea de Litere, coordonată de psiholog D.C.P., Daniela ANTON.
Activitate „Conceptul de traumă între adevăr și mit”
Campania de conștientizare, sensibilizare și informare
"Autismul există, incluziunea înseamnă înțelegere"
PROIECTUL SOCIAL-UMANITAR „DĂRUIEȘTE DIN SUFLET”, EDIȚIA A XIV-A
Simpozionul științific internațional „Bune practici în educația incluzivă”
Proiectul „SuperProf, cariera mea didactică”, ediția a XI-a
Workshop-ul „În echilibru cu rolurile mele”
Viața, la fel ca scena de la teatru, pune oamenii față în față cu diferite roluri – de la parteneri într-un cuplu, la responsabili de o carieră profesională, de la învățăcei, la adevărate modele în roluri de părinți, de la a explora lumea înconjurătoare, la a descoperi propria lume interioară. Întrebându-se despre cum să fie „În echilibru cu rolurile mele”, în cadrul workshop-ului cu aceeași intitulare, desfășurat azi, 15 martie a.c. (n.a. – anul curent), începând cu ora 12.00, în sala D215, corpul D, fiecare participant a realizat un exercițiu de introspecție pentru a afla care sunt rolurile spre care este investită mai multă sau mai puțină energie.
Evenimentul a fost moderat de Daniela ANTON, psiholog în cadrul Departamentului de Consiliere Profesională cu participarea a 30 de studenți, de la programul de studii Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, din cadrul Facultății de Litere, ai Facultății de Științe (programele de studii Biologie și Matematică). Workshop-ul s-a bucurat și de prezența d-nei director al departamentului, prof. univ. dr. Venera-Mihaela COJOCARIU. Aceștia au identificat rolurile pe care le îndeplinesc în viața de zi cu zi, iar printre acestea au fost regăsite rolurile de studenți, părinți, parteneri de cuplu, antreprenori, angajați, fii/ fiice, femei/ bărbați, colegi, prieteni. Pentru fiecare dintre acestea, în mod personal, a fost acordată o notă, reflectând astfel la rolurile pentru care este depus prea puțin timp și efort.
Participanții au primit sarcina nescrisă de a explora felurile prin care pot îmbunătăți performanțele în rolurile problematice, „Conștientizând că avem mult mai multe roluri decât credem și înțelegând că în anumite momente unele trebuie scoase la lumină, focusându-ne pe ele, fără a uita de celelalte”, după cum a precizat psih. Daniela ANTON, cu promisiunea că workshop-urile de dezvoltare personală vor mai avea loc, cu susținerea și prezența studenților.
Andreea VLASIE, studentă anul II, programul de studii Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar „Pe mine m-a ajutat în conștientizarea rolurilor pe care le dețin. Astfel, am reușit să identific responsabilitățile pe care le am atunci când sunt într-un anumit anumit rol, să le delimitez și să le ofer în perspectivă timpul necesar pentru a le menține în echilibru”.
A consemnat, Larisa LAZĂR (GHERASIM), studentă PIPP, anul I, programul de studii Pedagogia învățământului primar și preșcolar, Facultatea de Litere.
Activitate „Conștientizare efecte bullying”
Workshop-ul „Iubirea între vis și realitate. Relațiile toxice”, ediția a VIII-a
În data de 02.01.2023, la ora 13:00, la cererea studenților, sub directa coordonare a dnei psiholog Doina PASCAL, s-a desfășurat evenimentul (workshop-ul) „Iubirea între vis și realitate. Relațiile toxice”, aflat la cea de-a VIII-a ediție.
La această activitate, realizată față în față, au participat un număr de 15 studenți de la toate facultățile, programele de studii (nivel licență și master) și din toți anii de studii.
În cadrul acestei activități de consiliere psihologică de grup, după definirea conceptelor fundamentale utilizate în dezbatere, prin discuțiile directe purtate s-au formulat răspunsuri la o serie de întrebări de interes, referitoare la următoarele aspecte: Ce este iubirea?, Dar iubirea de sine?, Ce sunt relațiile sănătoase?, Ce sunt relațiile toxice?, De ce ajungem să trăim în relații toxice și de ce unele persoane rămân în acestea?, Ce metode putem aplica pentru a trece peste o așa zisă tragedie personală?, Cum transformi suferințele și durerile psiho-emoționale în resurse?
De asemenea, au fost prezenta o serie de exemple din viața personală a participanților, care au fost supuse analizei/dezbaterii în ideea identificării unor soluții posibile ce ar putea fi aplicate cu succes în cazurile respective.
Evenimentul s-a finalizat cu prezentarea unor concluzii, lecții de viață, iar cei care și-au exprimat dorința de a continua discuția pe această temă, au fost programați în vederea realizării unor întâlniri individuale în cadrul ședințelor de consiliere.
ANDREEA-MĂDĂLINA POENAȘ, studentă masterandă la Facultatea de Științe: „Aș dori să las un feedback în ceea ce privește evenimentul de astăzi. Din punctul meu de vedere fost o atmosfera plăcută, plină de profesionalism, iar atitudinea și comportamentul dnei psiholog mi-a creat bună dispoziție.
Mă bucur că am participat și sunt recunoscătoare pentru informațiile pe care le-am căpătat. Vă mulțumesc frumos pentru realizarea acestei întâlniri și sper să se mai facă multe altele!”.
Întocmit, Psiholog DCP - PASCAL Doina
Activitate „Inteligența emoțională”
Luni, 27.02.2023, începând cu ora 09.00 un grup de 25 elevi de clasa a III-a D, clasa „Steluțelor” de la Școala Gimnazială Nr.10, județul Bacău însoțiți de doamna profesor pentru învățământul primar, POPA-PAISA Cristina s-au aflat pentru prima dată în contact cu spațiul academic din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, prin intermediul Departamentului de Consiliere Profesională și prin intermediul doamnei Roxana ARDELEANU, lect.univ.dr. în cadrul Departamentului de Matematică, Facultatea de Științe.
Activitatea a cuprins o serie de aplicații despre „Inteligența emoțională”, susținute de psiholog Daniela ANTON, debutând cu „momentul de check-in” în care fiecare elev s-a prezentat și a menționat două lucruri importante despre el.
Ulterior, prin intermediul extragerii a două emoții, cea a curajului și a creativității trei participanți au relatat celorlalți colegi contexte din viața lor în care emoția principală a fost cea a curajului, însoțită de alte emoții precum teama, frica, încrederea, mândria, entuziasm și cum sunt acestea resimțite și reflectate în corp.
Totodată au fost exprimate și viitoare opțiuni pentru această etapă de vârstă: profesor de matematică, arhitect, educator, medic veterinar.
În partea de final, fiecare copil a avut sarcina de a extrage o emoție principală rezultată în urma activității și de a o duce mai departe în viața lor de zi cu zi, momentul de final înscriindu-se în emoția BUCURIEI.
Conștientizarea emoțiilor reprezintă primul pas în cultivarea inteligenței emoționale un element atât de important în cultivarea relațiilor sociale și a succesului în general.
Workshop-ul „Gestionarea stresului pe perioada sesiunii?”
În data de 31.01.2023, începând cu ora 17.00, pe platforma Microsoft Teams , psiholog Daniela ANTON în cadrul Departamentului de Consiliere Profesională din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău a susținut workshop-ul „Gestionarea stresului pe perioada sesiunii”.
Pe parcursul întâlnirii, au fost făcute o serie de recomandări cu privire la abordarea perioadei de sesiune, generale și specifice mai ales pentru studenții de anul I, fiind delimitate și etapele distincte (etapa de alarmă, rezistența și epuizarea) prin care stresul se manifestă în situații cu potențial generator de stres.
Printre recomandările cele mai evidențiate au fost reamintirea motivației academice și a programului de studiu ales, dezvoltarea abilităților de prioritizare și de organizare a timpului, cunoașterea și respectarea intervalelor de timp în care organismul are cea mai bună coerență și parametrii optimi de funcționare, plus o altă serie de factori care țin de contextul mediului fizic de învățare și de starea generală a organismului, fizică și psihologică.
Noțiuni de bază din domeniul neuroștiințelor legate de procesul de învățare, căutarea unor surse de relaxare și recompensare, strategii de coping pentru gestionarea acestei perioade bazate pe căutarea suportului social instrumental și a celui emoțional și planificare.
Alexandru TĂRĂBUȘCĂ, student în anul II la programul de studii „Terapie ocupațională”. din cadrul Facultății Științele Mișcării Sportului și Sănătății: „Acoperirea temei gestionării stresului în perioada sesiunii a fost utilă și informativă. Modul interactiv de prezentare mi-a oferit o nouă perspectivă în ceea ce privește organizarea materialelor și a timpului în perioada sesiunii și nu numai. Abordarea interactivă și informațiile oferite au fost de mare ajutor în înțelegerea acestui subiect complex, stresul și anxietatea academică în a ghida studenții să gestioneze aceste solicitări și să crească sentimentul de satisfacție pe traseul lor academic. Exercițiul de memorare prezentat a fost remarcabil! Tehnica prezentată și modalitatea interactivă de a-l aplica au făcut ca procesul de învățare să fie atât plăcut cât și eficient. Sunt sigur că vom putea aplica aceste metode în viitor!”
Ana-Maria DIACONIȚA, studentă în anul III la programul de studii „Marketing IF”, din cadrul
Facultății Științe Economice: „Tema legată de gestionarea stresului reprezintă una de interes major pentru noi, studenții. Din perspectiva studentului în an terminal consider că era nevoie de un specialist și de îndrumare/ghidare pentru clarificarea multor aspecte legate de gestionarea stresului din perioada sesiunii și nu numai. Exercițiile de grup și cele individuale, feed-back- ul și exercițiile de memorare au constituit un pilon de bază în conturarea unei perspective de abordare funcțională a stresului resimțit cu precădere în această perioadă. Răspunsurile colegilor și intervențiile doamnei psiholog au constituit un bun exemplu și astfel am împărtășit într-un cadru formal idei și experiențe ce ne vor fi de folos în viitor „în lupta” cu gestionarea stresului.
În partea de final, psiholog Daniela ANTON a oferit studenților participanți ocazia de a lucra în camere de lucru exerciții de memorare.
Numărul studenților participanți a fost de aproximativ 20 de la toate facultățile din cadrul universității.
Workshop-ul „Cum să înveți eficient ?. Creșterea interesului și a motivației pentru a învăța să înveți - tehnici de învățare”, aflat la cea de-a IV-a ediție
.
În data de 19.01.2023, la ora 13:00, sub directa coordonare a dnei psiholog Doina PASCAL, s-a desfășurat evenimentul (workshop-ul) „Cum să înveți eficient ?. Creșterea interesului și a motivației pentru a învăța să înveți - tehnici de învățare”, aflat la cea de-a IV-a ediție.
La această activitate, realizată pe platforma Teams (on-line), au participat un număr de 37 de studenți de la toate facultățile, programele de studii (nivel licență și master) și din toți anii de studii.
În cadrul acestei activități de consiliere psihologică de grup, după definirea conceptelor fundamentale utilizate în dezbatere, prin discuțiile directe purtate s-au formulat răspunsuri la o serie de întrebări de interes, referitoare la următoarele aspecte: cum putem să ne identificăm propriile vulnerabilități și limite implicate în procesul de învățare, stilul personal de învățare eficientă, cum am putem să ne creștem motivația intrinsecă în procesul de învățare și să ne îmbunătățim performanțele academice. De asemenea, au fost prezenta o serie de strategii, metode și tehnici eficiente de învățare rapidă, dar și câteva exerciții aplicate de citire rapidă.
Evenimentul s-a finalizat cu prezentarea, aplicarea și interpretarea unui Chestionar de identificare a stilurilor senzoriale de învățare. Cei care și-au exprimat dorința de a continua discuția pe această temă, au fost programați în vederea realizării unor întâlniri individuale în cadrul ședințelor de consiliere on-line.
Întocmit,
Psiholog DCP – PASCAL Doina
Proiectul social-umanitar „Împreună în bucuria dăruirii”, ediția a XVI-a
În perioada 24.11-21.12.2022, Departamentul de Consiliere Profesională din cadrul Universității „Vasile Alecsandri”, din Bacău, a desfășurat proiectul social-umanitar „Împreună în bucuria dăruirii”, eveniment ajuns la cea de-a XVI –a ediție.
Grupurile țintă al acestei ediții au fost reprezentate de beneficiari din 4 instituții de învățământ preșcolar și primar din județul Bacău. Primul grup a fost reprezentat de 19 elevi de clasă pregătitoare ai Școlii Gimnaziale „Mihail Andrei”, Buhuși, coordonați de Ioana DEDIU, învățătoare, studentă în anul al II-lea, programul de studii Pedagogia învățământului primar și preșcolar. Elevii au fost bucuroși pentru darurile primite prin mijlocirea studenților - colegi ai cadrului didactic, exprimându-și recunoștința printr-un program artistic.
În cadrul Târgului de Crăciun de la Ghimeș-Făget, în data de 17.12.2022, preșcolarii beneficiari din cadrul Școlii Gimnaziale „Răchitiș”, comuna Ghimeș-Făget, județul Bacău au intrat în posesia cadourilor prin intermediul doamnei educatoare Maria-Magdalena SEBEȘTIN, educatoare, studentă în anul I, programul de studii Pedagogia învățământului primar și preșcolar.
Al treilea grup țintă a fost reprezentat de 32 de preșcolari de la grupele mică și mare, coordonați de profesor pentru învățământul preșcolar, Mirela IROFTE, absolventă a universității noastre, cadru didactic în cadrul Grădiniței Recea, structură a Școlii Gimnaziale Horgești.
Al patrulea grup țintă a fost reprezentat de cei 21 de copii din cadrul Școlii Gimnaziale „Alexandru cel Bun”, Berzunți.
Mulțumiri deosebite se îndreaptă către toate ajutoarele lui Moș Crăciun: studenții din anii I și al II-lea ai programului de studii Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, coordonați de prof. univ. dr. Venera-Mihaela COJOCARIU; celor de la programul de studii Kinetoterapie și Motricitate Specială, anul I, și Terapie ocupațională anii al II-lea și al III-lea, coordonați de lector univ. dr. Gabriel MAREȘ; celor din cadrul Facultății de Inginerie, anul I; cursanților din cadrul modului postuniversitar nivel I din cadrul D.P.P.D.; absolvenților universității care au răspuns cu promptitudine „Scrisorilor lui Moș Crăciun”.
Studenții voluntari ai Departamentului de Consiliere Profesională participanți direcți la întâlnirea copiilor cu darurile de la Moș Crăciun ne-au împărtășit câteva impresii: Bianca BENEDIC, studentă anul al III-lea, programul de studii Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar: „Sunt recunoscătoare că am avut ocazia să particip la cea mai frumoasă parte a proiectului, dăruirea cadourilor. Serbarea realizată de doamna educatoare a fost divină, se putea citi pe chipul copiilor bucuria de a cânta. Nu pot descrie în cuvinte fericirea copiilor când au primit cadourile, descoperind că li s-au îndeplinit dorințele. Asta înseamnă „Împreună în bucuria dăruirii!”
Andreea VLASIE, studentă anul II, programul de studii Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar: „M-am simțit ca într-o poveste de Crăciun. Decorul sălii de clasă și costumele copiilor au fost impresionante. Momentele artistice pregătite, specifice acestei perioade m-au bucurat, m-au făcut să zâmbesc, să trăiesc emoții pozitive, dar și nostalgice, mi-au adus aminte cu dor în suflet de copilărie...”
Cele două studente alături de Diana BUCUR, studentă anul I, programul de studii Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar și Bianca PITICA, studentă anul al II-lea, programul de studii Română-Engleză, alături de Daniela ANTON, psiholog au fost mesagerii și ajutoarele moșului, marți, 20 decembrie în cadrul comunității preșcolare din Recea, comuna Horgești.
Astfel la finalul proiectului 78 de copii au trăit spiritul de sărbătoare. Bucuria dăruirii ÎMPREUNĂ, a generozității și a solidarității va deveni bucuria Crăciunului, resimțite de toți cei care au fost implicați în proiect.
Conferința „Strategii pentru lucrul și incluziunea copiilor cu cerințe educative speciale”, 15.12.2022
Joi, 15 decembrie 2022, începând cu ora 15.00, a avut loc în aula Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău Conferința- Maraton (Întrebări și răspunsuri) „Strategii pentru lucrul și incluziunea copiilor cu cerințe educative speciale”.
Aceasta a fost organizată de către Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic în colaborare cu Departamentul de Consiliere Profesională avându-i ca inițiatori pe lector univ. dr. Viorel ROBU, psiholog specialist în psihologie educațională și psiholog Daniela ANTON în cadrul departamentului, psihoterapeut integrativ în formare.
Invitata și susținătoarea conferenței a fost Camelia BRAGA, psiholog, psiholog specialist psihopedagogie specială, supervizor în cadrul Colegiului Psihologilor Români.
Conferința a fost deschisă de către psiholog Daniela ANTON subliniind faptul că conferința a fost concepută ca o oportunitate în sprijinul nevoii de a gestiona din punct de vedere psiho-educativ a copiilor cu tulburări de dezvoltare/dizabilități pe care îi gestionează sau îi vor gestiona în grupele de preșcolari/clasele de elevi, menționând totodată că „Singura dizabilitate este a avea o atitudine negativă!”.
Ca și exercițiu de spargere a gheții invitata a propus celor prezenți jocul „60 de secunde”, care a avut ca obiectiv conștientizarea diferențelor dintre noi, faptul că suntem unici și că este necesar să ne acceptăm și să îi acceptăm pe cei din jurul nostru mai ales, atunci când vorbim despre anumite categorii vulnerabile și stigmatizate, cum este cazul copiilor cu cerințe educative speciale.
Au fost prezentate informații prețioase despre anumite tulburări de dezvoltare, precum tulburările din spectrul autist, pattern-uri și indicatori prin care aceste tulburări de dezvoltare pot fi identificate în timp util, nevoie de pisho-educație a întregii societăți de conștientizare și modul în care celelalte persoane/copii de la clasă din învățământul de masă pot integra modul just de raportare la aceste dizabilități/tulburări de dezvoltare prin modelul de conduită și efectul de undă pe care fiecare cadru didactic îl are.
Totodată, s-a creat un cadru de lucru punctual, specific, o parte dintre cei prezenți expunând unele dintre experiențele lor personale și/sau profesionale cu această categorie sensibilă, provocări, plusuri, minusuri și satisfacții în munca cu acești copii și părinții acestora, puncte nevralgice.
Invitata a evidențiat prin discursul său plin de realism, empatie și profesionalism nevoia de schimbare a fiecăruia dintre noi, faptul că pe lângă intervențiile specializate cu precădere din cadrul terapiei cognitiv-comportamentale, nevoia de bază a acestor copii este de Iubire, Acceptare, Înțelegere și Integrare din partea întregii societăți.
A consemnat,
Studenta voluntară D.C.P., Andreea VLASIE, anul II, programul de studii Pedagogia învățământului primar și preșcolar, Facultatea de Litere, coordonată de psiholog D.C.P., Daniela ANTON
Proiectul „Întâlniri cu... TÂLC, Cu recunoștință despre generozitate”, ediția a XIII-a, 14.12.2022
Miercuri, 14 decembrie 2022, începând cu ora 15.00, a avut loc în aula Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, proiectul „Întâlniri cu...TÂLC” ,Cu recunoștință despre generozitate”, eveniment aflat la ediția a XIII – a, organizat de Departamentul de Consiliere Profesională având ca profesor coordonator pe prof. univ. dr. Venera-Mihaela COJOCARIU.
Invitata specială a acestei ediții a fost Andreea LICHI, absolventă a Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, din cadrul Universității ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în calitate de psiholog și psihoterapeut în psihotraumă în formare, autor, activist.
Evenimentul s-a bucurat de prezența unui număr mare de participanți reunind deopotrivă studenți, masteranzi și absolvenți din cadrul Facultății de Litere, programul de studii Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar (anii I, II, III), din cadrul programului de studii de master Strategii inovative în educație (anii I, II), precum și cadre didactice din colectivul universității: conf. univ. dr. Carmen-Violeta POPESCU, directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, Gabriel LUPU, lector univ. dr. în cadrul Facultății de Științe ale Mișcării Sportului și Sănătății.
Tematica centrală a întâlnirii a fost despre semnificația și dimensiunile recunoștinței și generozității. Momentul de deschidere a aparținut elevei Școlii Gimnaziale ,,Alecu Russo” Bacău, Carina DONICI, din clasa a III-a, care a interpretat colindul ,,Scoală gazdă din pătuț”.
Întâlnirea a devenit plină de suspans la apariția Alinei POPOVICI și Emanuelei BUTNARU care au adus în scenă ,,Povestea lui Grinch care a furat Crăciunul”, o poveste și punere în scenă împletită cu interpretări de colinde dar și cu finalul frumos, cel al schimbării sufletului personajului Grinch, Un alt moment artistic plin de sensibilitate a fost cel al elevei Colegiului Național Pedagogic ,,Ștefan cel Mare” Bacău, Georgiana MÂȚĂ care a transmis un mesaj important prin interpretarea muzicală ,,De Crăciun să fim mai buni!”. Această întâlnire a culminat cu prima intervenția a invitatei speciale, Andreea LICHI, „Cine sunt eu?” care a relatat repere ale existenței sale, o viață intensă și complexă, marcată de determinare, curaj, recunoștință și speranță, un om minunat care nu s-a dat bătut în fața obstacolelor și care este acum, inspirație și model de viață pentru foarte multe persoane.
Alte momente deosebite au fost cel a profesorului pentru învățământ primar, Loredana BILIBOC, absolventă a universității, care a împărtășit cum s-a născut pasiunea pentru profesia sa, precum și cum a reușit să depășească peste aspecte ale vieții dificile în planul personal.
Alte două interpretări emoționante au fost cel al Roxanei Bianca CIOBOTARU, studentă în anul II la programul de studii P.I.P.P., care a recitat poezia ,,Cântec femeiesc” aparținându-i lui Adrian Păunescu precum și cel al Danei-Raluca MORARU, studentă în anul II la programul de studii P.I.P.P., care a recitat o poezie deosebită creația proprie ,,Celor ce -au grăit în mine”, despre recunoștința față de oamenii care ne-au format, ne-au făurit drumul și datorită cărora astăzi suntem ceea ce suntem.
Alte momente emoționante, părți integrante ale întâlnirii au fost realizate de Liliana STAN studentă în anul II, programul de studii P.I.P.P., împreună cu cei doi copii ai săi, care au interpretat melodia ,,Cât trăim pe-acest pământ”, Georgiana FULGA, studentă anul I, cu minunatul colind ,,Noi umblăm să colindăm”, Ana ȘTEFAN, studentă în anul III cu o poezie „Despre mulțumire”, despre faptul de a fi mulțumit cu ceea ce ai.
Grupul Ideal coordonat de profesor pentru învățământul primar Irina CUCU-CHIRIAC, a încântat auditoriul și a readus aminte importanța iubirii față de țară prin interpretările muzicale ,,Tot ce-i românesc nu piere” și ,,Român voi fi mereu”.
Invitata, Andreea LICHI a prezentat necesitatea cultivării recunoștinței deoarece aduce beneficii multiple: pace, bucurie, mulțumire și cel mai important lucru: să fim recunoscători aici și acum, să nu amânăm ca și temporalitate pentru viitor.
Îndemnul și gândul final a fost: ,,Evoluați permanent, bucurați-vă, apreciați și fiți recunoscători pentru că despre asta este viața!”
A fost o întâlnire deosebită, cu o bogată încărcătură emoțională, toate momentele redate și interpretate oscilând între aceste două cuvinte magice... Recunoștință și Generozitate.
A consemnat,
Studenta voluntară D.C.P., Maria-Magdalena CIOBANU, anul II, programul de studii Pedagogia învățământului primar și preșcolar, Facultatea de Litere, coordonată de psiholog DCP Daniela ANTON
Worhshop-ul: „Comportamentul și comunicarea ASERTIVĂ. Bariere sociale – prejudecată, realitate, modalități de depășire prin utilizarea comportamentului asertiv”
În data de 08.12.2022, în incinta corpului ,,B”, parter, în cabinetul doamnei psiholog Doina Pascal, începând cu ora 13:00, a avut loc workshop-ul cu tema: ,,Comportamentul și comunicarea ASERTIVĂ. Bariere sociale – prejudecată, realitate, modalități de depășire prin utilizarea comportamentului asertiv”, aflat la cea de-a II-a ediție.
La eveniment au participat un număr de 17 de studenți de la toate facultățile și programele de studii din cadrul UBc. Activitatea s-a realizat într-un cadru intim, cald, prietenos, propice înfăptuirii activității de consiliere psihologică de grup, denumit metaforic „Cafeneaua sufletelor”.
Workshop-ul a debutat cu explicarea și înțelegerea termenilor cheie precum: comunicare, comportament asertiv, bariere sociale/de gen, etc. În cadrul acestei întâlniri de suflet s-a dezbătut problematica stereotipurilor, prejudecăților, discriminării, barierelor de gen manifestate atât în viața personală cât și în cea profesională/socială în general. De asemenea, am învățat cum să ne conectăm la noi înșine, formându-ne o stimă de sine mai crescută cu ajutorul unor metode, tehnici și procedee pe care le putem exersa continuu în vederea dobândirii unor abilități asertive.
În partea de final a întâlnirii a fost aplicat un test în vederea evaluării nivelului de asertivitate din prezent a fiecărui participant în parte.
Concluziile care s-au desprins se referă la faptul că prin practicarea unui comportament asertiv putem realiza mai clar care este partea noastră de responsabilitate în relația cu alte persoane indiferent de mediul în care trăim. Ca adulți, suntem responsabili pentru comportamentul nostru emoțional, autocontrolul fiind important. Conștientizând acest lucru putem învăța sau dezvolta abilitatea de a avea o atitudine asertivă, de egalitate cu cei cu care interacționăm. În timp, aceasta ne va crește încrederea în propria persoană, încredere izvorâtă din faptul că în orice situație noi putem face ceva pentru noi înșine, ne putem îngriji și îmbunătăți starea de bine. Totodată, îi putem ajuta și pe ceilalți să afle care sunt nevoile noastre în raport cu ei și putem beneficia de ajutor și sprijin din partea lor. La rândul lor, ceilalți vor simți că au de-a face cu o persoană matură, pentru care nu este necesar să se simtă responsabili sau vinovați când pun accent pe propriile nevoi.
Întocmit,
TURTUREANU Gabriela și BOGEA Ștefania-Cătălina, Studente în cadrul Facultății de Litere, programul de studii Comunicare și Relații Publice, anul II.
Workshop-ul: Cum să facem față provocărilor socio-emoționale pentru viața de student?
(tehnici de relaxare și re-echilibrare mentală utilizate în depresie, anxietate, atacuri de panică)
În perioada 24-25 noiembrie 2022, în incinta corpului ,,B”, parter, în cabinetul doamnei psiholog Doina Pascal, începând cu ora 13:00, a avut loc workshop-ul cu tema: Cum să facem față provocărilor socio-emoționale pentru viața de student? Tehnici de relaxare și re-echilibrare mentală utilizate în depresie, anxietate, atacuri de panică, aflat la cea de-a II-a ediție.
Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul a două zile, în care au avut loc două ateliere, cu două grupuri de dezbatere, însumând un număr de 20 de studenți de la toate facultățile. Activitatea s-a realizat într-un cadru intim, cald, prietenos, propice înfăptuirii activității de consiliere psihologică de grup, denumit metaforic „Cafeneaua sufletelor”.
Cele două ateliere au debutat cu identificarea obstacolelor, stărilor emoționale negative, care au survenit în timpul pandemiei, dar și ca urmare a ultimelor evenimente cu răsunet internațional (criză economică, războiul cu amenințările sale etc.), care au dus la manifestarea unor dezechilibre emoționale și comportamentale, la afectarea stării de sănătate mentală a populației în general. Totodată, în cadrul acestei întâlniri au fost dezbătute cauzele și efectele situațiilor problematice (atât din viața personală cât și din viața de student) cu care s-au confruntat și se confruntă și în prezent participanții. Au fost prezentate caracteristicile specifice (asemănări, deosebiri) a unor tulburări frecvent întâlnite în ultima vreme (depresia, anxietatea și atacurile de panică), precum și simptomele lor specifice, oferindu-se ocazia fiecărui participant să împărtășească din propriile experiențe de viață și să evidențieze cum au trecut cu succes peste astfel de evenimente.
În partea de final au fost prezentate o serie de tehnici prin care studenții pot învăța să se relaxeze și să se re-echilibreze mental atunci când se confruntă cu situațiile dificile.
După o lungă perioadă de criză sanitară, de izolare socială și în tumultul evenimentelor din prezent, în cadrul atelierelor desfășurate participanții au avut posibilitatea de a realiza o adevărată călătorie spre vindecarea emoțională, crescând nivelul de conștientizare a importanței aplicării unor strategii cognitiv – emoțional - comportamentale, care prin practicarea lor vor ajuta la o mai bună integrare și adaptare în societate.
Întocmit,
TURTUREANU Gabriela și BOGEA Ștefania-Cătălina, Studente în cadrul Facultății de Litere, programul de studii Comunicare și Relații Publice, anul II.
Workshop-ul „Ce mă motivează în devenirea mea ca persoană și ca viitor profesionist?”
Workshop-ul „Cine sunt eu?”
Workshop-ul „Cum relaționăm cu personalitățile dificile?”
Workshop-ul „Gânduri raționale vs. gânduri iraționale – distorsiunile cognitive”
Proiectul „Întâlniri cu...TÂLC”
Vizită, grup de elevi „Școala Gimnazială Asău”, județul Bacău
Conferința studențească națională PERFORMED – „Performanță și calitate în educație”
Conferință DESPRE „DEZVOLTAREA INTELIGENȚEI EMOȚIONALE”
Miercuri, 04 mai 2022, ora 13:00, a avut loc în Aula Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău o conferință despre Dezvoltarea inteligenței emoționale, la care au participat un număr de 50 de cadre didactice de la 6 școli din județul Neamț.
Evenimentul continuă seria de colaborări multiple pe care Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău le dezvoltă cu mediul preuniversitar din regiunea N-E a Moldovei, fiind inclus în seria de activități din cadrul Cercului Pedagogic al Învățătorilor din Roman, județul Neamț.
Prof.univ.dr.ing.Dr.h.c. Valentin NEDEFF, Președintele Senatului Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, a adresat cuvântul de deschidere al manifestării, realizând o prezentare Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, menționând activitatea didactică, oferta educațională, activitatea științifică, colaborarea cu mediul preuniversitar și socio-economic.
S-a inițiat cu această ocazie un parteneriat cu cele 6 instituții școlare: Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” Roman, Școala de Artă „Sergiu Celibidache” Roman, Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, Școala Gimnazială „Carol I” Roman, Școala Gimnazială Tămășeni și Școala Profesională Adjudeni.
Doamna Prof. Ana SOCEA, Inspector Școlar de Specialitate pentru Învățământul Primar, județul Neamț, a mulțumit reprezentanților Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău pentru această oportunitate oferită cadrelor didactice care sunt, permanent, în căutarea de informații actuale de la specialiști și care sunt atât de necesare în activitatea didactică.
Doamna Prof.univ.dr. Venera-Mihaela COJOCARIU, Directorul Departamentul de Consiliere Profesională din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, a susținut o conferință despre dezvoltarea inteligenței emoționale care a vizat aspecte precum: definirea emoțiilor, tipologia emoțiilor, componentele și indicatorii inteligenței emoționale, beneficiile unei vieți emoționale echilibrate, gestionarea emoțiilor, importanța cultivării inteligenței emoționale la copii și rolul emoțiilor în activitatea didactică.
Activitatea s-a încheiat cu o sesiune de dezbateri despre actualitatea temei și importanța inteligenței emoționale în toate domeniile profesionale.
Workshop-ul „IUBIREA ÎNTRE VIS ȘI REALITATE – SUFERINȚA DIN DRAGOSTE”
În data de 03.03.2022, la ora 14:00, sub directa coordonare a dnei psiholog Doina PASCAL, s-a desfășurat evenimentul (workshop-ul) „IUBIREA ÎNTRE VIS ȘI REALITATE – SUFERINȚA DIN DRAGOSTE”., eveniment aflat la cea de-a VII-a ediție.
La această activitate, realizată pe platforma Teams (on-line), au participat un număr de 25 de studenți de la toate facultățile și programele de studii (nivel licență și master).
În cadrul acestei activități de consiliere psihologică de grup, după definirea conceptelor fundamentale utilizate în dezbatere, s-au prezentat o serie de cazuri concrete legate de subiectul dezbaterii, care au fost analizate în profunzime de către participanți sub directa coordonare a mediatorului.
Totodată, în cadrul discuțiilor desfășurate s-au formulat răspunsuri la o serie de întrebări de interes comun, referitoare la următoarele aspecte: Care sunt cauzele suferințelor oamenilor? Care sunt reacțiile neurologice ale creierului unui îndrăgostit? Ce spun neuro-științele în legătură cu iubirea romantică? Cum putem trece peste durerea unei despărțiri/separări? Ce trebuie și ce nu trebuie să faci? Care sunt metodele care te ajută să treci peste o așa zisă „tragedie personală” în viața amoroasă, provocată de separarea de partener? Cum transformi suferințele și durerile emoționale în resurse?.
Evenimentul s-a finalizat cu prezentarea și aplicarea a două exerciții cu rol de conștientizare, acceptare și transcendere dincolo de momentul/situația blocantă, considerate a fi etape importante în procesul de transformare a suferințelor în beneficii/resurse.
Cei care și-au exprimat dorința de a continua discuția pe această temă, au fost programați în vederea realizării unor întâlniri individuale în cadrul ședințelor de consiliere on-line.
Workshop-ul „Cum gestionăm stresul în sesiune”
În data de 25.01.2022, începând cu ora 19.00, pe platforma Google meet, psiholog Daniela ANTON în cadrul Departamentului de Consiliere Profesională din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău a susținut la invitația studenților reprezentanți din cadrul „Ligii studențești” workshop-ul „Cum gestionăm stresul în sesiune?”.
Pe parcursul întâlnirii, au fost făcute o serie de recomandări cu privire la abordarea perioadei de sesiune, generale și specifice mai ales pentru studenții de anul I, fiind delimitate și etapele distincte (etapa de alarmă, rezistența și epuizarea) prin care stresul se manifestă în situații cu potențial generator de stres.
Printre recomandările cele mai evidențiate au fost reamintirea motivației academice și a programului de studiu ales, dezvoltarea abilităților de prioritizare și de organizare a timpului, cunoașterea și respectarea intervalelor de timp în care organismul are cea mai bună coerență și parametrii optimi de funcționare, plus o altă serie de factori care țin de contextul mediului fizic de învățare și de starea generală a organismului, fizică și psihologică.
Întâlnirea a fost moderată de către studentul Leonard BENCHEA-JOCA, student în anul I, în cadrul Facultății de Inginerie, programul de studii Calculatoare și Tehnologia Informației.
În partea de final, psiholog Daniela ANTON a dat curs răspunderii întrebărilor în cadrul secțiunii „Întrebări și răspunsuri”.
Numărul studenților participanți a fost de aproximativ 35 de la toate facultățile din cadrul universității.
Workshop-ul „Cum să înveți eficient? creșterea interesului și a motivației pentru a învăța să înveți -tehnici de învățare”
În data de 13.01.2022, la ora 14:00, sub directa coordonare a dnei psiholog Doina PASCAL, s-a desfășurat evenimentul (workshop-ul) „CUM SĂ ÎNVEȚI EFICIENT? CREȘTEREA INTERESULUI ȘI A MOTIVAȚIEI PENTRU A ÎNVĂȚA SĂ ÎNVEȚI -TEHNICI DE ÎNVĂȚARE”.
La această activitate, realizată pe platforma Teams (on-line), au participat un număr de 46 de studenți de la toate facultățile și programele de studii (nivel licență și master).
În cadrul acestei activități de consiliere psihologică de grup, după definirea conceptelor fundamentale utilizate în dezbatere, prin discuțiile directe purtate s-au formulat răspunsuri la o serie de întrebări de interes, referitoare la următoarele aspecte: cum putem să ne identificăm propriile vulnerabilități și limite implicate în procesul de învățare, stilul personal de învățare eficientă, cum am putem să ne creștem motivația intrinsecă în procesul de învățare și să ne îmbunătățim performanțele academice. De asemenea, au fost prezenta o serie de strategii, metode și tehnici eficiente de învățare rapidă, dar și câteva exerciții aplicate de citire rapidă.
Evenimentul s-a finalizat cu prezentarea, aplicarea și interpretarea unui Chestionar de identificare a stilurilor senzoriale de învățare. Cei care și-au exprimat dorința de a continua discuția pe această temă, au fost programați în vederea realizării unor întâlniri individuale în cadrul ședințelor de consiliere on-line.
În perioada 24.11 - 21.12.2021, Departamentul de Consiliere Profesională din cadrul Universității „Vasile Alecsandri”, din Bacău, a desfășurat proiectul social-umanitar „Împreună în bucuria dăruirii”, eveniment ajuns la cea de-a XV –a ediție în parteneriat cu Grădinița cu program prelungit „Lizuca”, Bacău din județul Bacău prin intermediul doamnei profesor pentru învățământului preșcolar Lenuța PĂDURARU.
Grupul țintă al acestei ediții a fost reprezentat pe de o parte de 40 de copii, preșcolari ai Grădiniței cu Program Normal, structura Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu”, sat Mâlosu, comuna Lipova, județul Bacău, de la grupele mică, mijlocie și mare, coordonați de profesor pentru învățământul preșcolar Rodica BÎGU și Elena NEAGU, absolvente ale universității noastre, programul de studii Pedagogia învățământului primar și preșcolar iar pe de altă parte, de 26 de copii aparținând Școlii Gimnaziale „Ion Ionescu de la Brad”, sat Poiana, comuna Negri, județul Bacău, prin intermediul doamnei educatoare Denisa-Nicoleta MOISĂ.
Și în acest an, în condiții de pandemie proiectul a avut ca scop întrajutorarea copiilor nevoiași, sensibilizarea studenților față de problematica socio - umană a comunității băcăuane, stimularea sentimentelor de responsabilitate și implicare civică, a dăruirii necondiționate față de copiii care aparțin unor categorii sociale defavorizate.
Prin contribuția unui număr de aproximativ 35 de studenți de la programe de studii precum Terapie ocupațională, Kinetoterapie și motricitate specială, Biologie, Inginerie, Pedagogia învățământului primar și preșcolar, cadre didactice și personal administrativ din cadrul UBc, colaboratori, absolvenți ai universității, copiii beneficiari ai grupului țință au intrat în posesia unor pachete-cadou cu haine, jucării, rechizite, obiecte igienico-sanitare, dulciuri.
Inițiativa din acest an și implicarea studenților demonstrează totodată că imboldul de a fi generos și de a contribui la bucuria celor dezavantajați nu cunoaște limite, condiționări, reprezentând un motiv de solidaritate, chiar și în perioade mai dificile.
Astfel la finalul proiectului 66 de copii au trăit spiritul de sărbătoare. Bucuria dăruirii ÎMPREUNĂ, a generozității și a solidarității va deveni bucuria Crăciunului, resimțite de toți cei care au fost implicați în proiect.
Mulțumiri deosebite se îndreaptă către colectivul de cadre didactice din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit „Lizuca” Bacău prin intermediul doamnelor profesor pentru învățământul preșcolar: Veronica FARCAȘ, Oana ADAM, Maria-Magdalena ȘTIRBU, Noemi NĂSTURAȘ, Iustina SĂPĂTORU, Petronela LUPUȘORU, Anișoara ARHIP, Anca-Monalisa RUSU, Mioara CRISTEA, Liliana GÂTU, Petronela MORARU, Alina TOMA, Alina DAVIDUȚĂ și a contribuției părinților au fost și în acest an în sprijinul proiectului departamentului.
Workshop-ul „Anxietatea - de la gânduri cu valoare adaptativă la cele dezadaptative”
În data de 25.11.2021, începând cu ora 14.00 pe platforma Microsoft Teams a avut loc workshop-ul „Anxietatea - de la gânduri cu valoare adaptativă la cele dezadaptative”, organizat de către Departamentul de Consiliere Profesională din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, workshop susținut de către Daniela ANTON, psiholog în cadrul departamentului.
La workshop a participat un număr de 35 studenți interesați de această tematică din cadrul tuturor facultăților. Workshop-ul a fost conceput în sprijinul ideii de psihoeducație, având în vedere multitudinea de stări emoționale disfuncționale pe care prelungirea perioadei de pandemie le generează.
Astfel, în prima parte au fost realizate delimitări conceptuale care au contribuit la o mai bună claritate a trăirilor experimentate de către o persoană care la un moment dat poate deveni anxioasă, în plan fiziologic, afectiv, cognitiv și comportamental în comparație cu frica, teama, stresul și panica. Totodată, a fost subliniat faptul că există contexte existențiale în care anxietatea poate avea un rol adaptativ, diferența făcând-o intensitatea și caracterul situațional, neprelungit al unor trăiri anxioase.
Studenții au fost invitați să expună câteva dintre situațiile cu care s-au confruntat, generatoare de anxietate, numitorul comun al acestora fiind gândurile anticipatoare de eșec, tensiune psihică internă și oboseală.
O componentă specifică abordată vieții de student a fost cea de anxietate academică, reprezentând teama și cognițiile negative cu privire la propriile competențe de a face față unor situații academice specifice de învățare. De asemenea, conform studiilor de specialitate a fost identificat un nivel de anxietate mărit în rândul studenților cu un anumit stil cognitiv și factori de personalitate precum extroversiunea și introversiunea.
Au fost propuse câteva dintre cele mai folosite strategii de intervenție: tehnica expunerii, cea a costurilor și a beneficiilor, monitorizarea îngrijorării și cea a întrebărilor pentru îngrijorare.
Pe parcursul dialogului cu studenții au existat intervenții ale acestora care au reliefat în mod indirect, nevoia de psihoeducație, acel set de cunoștințe de bază în conștientizarea unor aspecte disfuncționale care pot fi situaționale sau pot avea un caracter generalizat, așa cum și trăirile anxioase, neconștientizate, scăpate de sub control pot deveni deveni cronice așa cum sunt resimțite în cazul tulburării de anxietate generalizată.
Workshop-ul „BARIERELE DE GEN – prejudecată, realitate, modalități de depășire”
În data de 12.11.2021, la ora 14:00, sub directa coordonare a dnei psiholog Doina PASCAL, s-a desfășurat evenimentul (workshop-ul)„BARIERELE DE GEN – prejudecată, realitate, modalități de depășire”,pe platforma Teams(on-line).
La această activitate au participat un număr de 30 de studenți de la toate facultățile și programele de studii (nivel licență și master).
În cadrul acestei activități de consiliere psihologică de grup, după prezentarea aspectelor generale (definirea conceptelor și expunerea unor exemple concrete), prin discuțiile directe purtate, s-au formulat răspunsuri la o serie de întrebări precum: Ce repere primești despre tine ca fată/ca băiat de acasă, de la școală și din mass media? Cum te influențează stereotipurile/prejudecățile de gen în viața personală? Dar în cea profesională? Părerea pe care o avem despre semeni dă calitatea relațiilor sau calitatea relațiilor stabilește părerea despre cei din jur? Ce ne face să spunem despre oameni că sunt așa cum îi descriem? Cât de bine îi cunoaștem pe acei oameni încât să formulăm păreri tranșante, sigure, fără de tăgadă?. Care este etalonul după care stabilim că cineva este într-un anumit fel?. Cine ne-a învățat să vedem doar frumosul sau doar urâtul din cei întâlniți? Și oare de ce nu putem vedea că părerile pe care ni le formăm sunt, de cele mai multe ori, învățate de la alții ca niște programe de viață și că nu sunt ale noastre? Și dacă oamenii sunt așa cum îi catalogăm, ce calitate au relațiile pe care le stabilim cu ei?.
De asemenea, au fost prezentate și câteva exerciții de asertivitate, ce pot fi utilizate cu succes în viața de zi cu zi, în raport cu ceilalți.
Evenimentul s-a finalizat cu prezentarea și aplicarea a două teste în vederea evaluării nivelului de asertivitate, urmând să fie analizate pe larg în cadrul activității de consiliere individuală (în funcție de solicitări și programări).
„ÎMPREUNĂ ÎN BUCURIA DĂRUIRII”, EDIȚIA A XIII-A
În perioada 02.12 - 19.12.2019, Departamentul de Consiliere Profesională din cadrul Universității „Vasile Alecsandri”, din Bacău, în colaborare cu partenerul, devenit tradițional, Grădinița cu Program Prelungit „Lizuca”, Bacău și prin implicarea generoasă a studenților, colaboratorilor, cadrelor didactice, a desfășurat proiectul social – umanitar „Împreună în bucuria dăruirii”, ediția a XIII-a. Și în acest an proiectul a avut ca scop întrajutorarea copiilor nevoiași, sensibilizarea studenților față de problematica socio - umană a comunității băcăuane, stimularea sentimentelor de responsabilitate și implicare civică, a dăruirii necondiționate față de copiii defavorizați.
Pachetele lui Moș Crăciun care au fost pregătite conform scrisorilor pregătite de copii și preluate prin intermediul studenților voluntari ai departamentului, studenți din cadrul programelor de studii: Pedagogia învățământului primar și preșcolar (anul I, II și III); Terapie ocupațională (anul II); Kinetoterapie și motricitate specială (anul II); Ingineria produselor alimentare (anul II); Tehnologia construcțiilor de mașini (anul II); Română - Engleză (anul II); cadre didactice din cadrul UVAB, au ajuns pe rând la beneficiari.
Astfel în cursul zilei de 19.12.2019 s-au desfășurat întâlnirile cu beneficiarii: 1. Comunitatea, Poduri, județul Bacău, un număr de 42 copii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani au beneficiat de pachete cu haine, jucării, rechizite, obiecte igienico-sanitare, dulciuri, fructe întâlnire intermediată de psiholog Gabriel Mareș alături de studenți voluntari ai departamentului.
- Centrul pentru copii defavorizați „Casa Meuli”, Faraoani, județul Bacău, a primit prin intermediul reprezentanții Departamentului de Consiliere Profesională, un număr de 11 pachete pentru copiii din grupul țintă.
- Comunitatea Răchitișu, județul Bacău, în cadrul căreia un număr de 33 de copii au primit pachetele de la Moș Crăciun, alături de pachetele pentru un număr de 9 familii cu o situație socio-economică precară.
Deosebite gânduri de mulțumire, sunt adresate părinților copiilor din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit „Lizuca”, Bacău prin implicarea următoarelor grupe de preșcolari: mijlocie „Curioșii” condusă de prof. Păduraru Lenuța și prof. Farcaș Veronica; mijlocie „Licuricii” condusă de prof. Adam Oana și prof. Mazări Diana; mare „Spiridușii” condusă de prof. Năsturaș Noemi și educ. Săpătoru Iustina; mare „Boboceii” condusă de prof. Lupușoru Petronela și prof. Arhip Anișoara; mare „Poznașii” condusă de prof. Nuțu Maia și prof. Cristea Mioara; mică „Isteții” condusă de prof. Toma Alina și prof. Daviduță Lina ce s-au implicat deplin, asigurând reușita acestui proiect și în acest an.
La finalul proiectului 86 de copii au trăit bucuria și spiritul de sărbătoare. Bucuria dăruirii ÎMPREUNĂ a devenit bucuria Crăciunului, resimțite de toți cei care au fost parte în proiect.
„Întâlniri cu…TÂLC”, ediția a XVI-a, Dialogul artelor
Joi, 05.12.2019, ora 15:00 în Aula Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, Departamentul de Consiliere Profesională în colaborare cu Facultatea de Litere și „Atelier Creativ-Recreativ” a organizat proiectul „Întâlniri cu…TÂLC”, ediția a XVI-a, ediție subintitulată „Dialogul artelor”.
Evenimentul a fost deschis de către prof.univ.dr. Venera-Mihaela COJOCARIU, director al Departamentului de Consiliere Profesională, prin momentul introductiv „Despre arte și dialogul artelor, gratuitatea și valoarea formativă a acestora”.
Rând pe rând, invitații surpriză din mediul preuniversitar și universitar au contribuit la constituirea unei atmosfere de sărbătoare, transmițând prin intermediul expertizei și a talentelor, o parte din sufletul fiecăruia de artist, cu o încărcătură emoțională specifică.
Intervalul destinat îmbinării armonioase a artelor a fost încununat de interpretări emoționante de muzică ușoară (Otilia Gogu, masterandă SIE, anul al II-lea; Georgiana Mâță, cls. I, Școala Gimnazială Letea Veche, Bacău; Andreea Spulber, Facultatea de Științe Economice, programul de studii Administrarea Afacerilor, anul al III-lea; profesor învățământul primar, Ion-Iulian Pascu, masterand SIE, anul I), poezie (Dumitrica Rotaru-Chistol, masterandă SIE, anul al II-lea), muzică populară (Crina Tudurache, Facultatea de Litere, programul de studii Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, anul I), dramatizare (profesor învățământul preșcolar, Laura Deleu, masterand SIE, anul II și Mihnea-Constantin Deleu, cls. a VI-a, Școala Gimnazială „Alexandru cel Bun”, Bacău).
De asemenea, au fost prezentate considerații teoretice asupra frumosului, de către Cristian Bandi, profesor doctor, Palatul Copiilor, Bacău; asupra artei modelajului, de către Dorina Blănaru, profesor Școala Populară de Arte și Meserii, Bacău, și aplicații ale modelajului prin intermediul „Atelier Creativ-Recreativ” Bacău, coordonat de către profesor învățământul primar Lidia Sabău.
Ulterior, grupul de colindători al Facultății de Litere, programul de studii Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, anul I, a realizat trecerea către atmosfera specifică sărbătorilor de iarnă, prin interpretarea unor colinde autentice.
Evenimentul a fost încheiat printr-un moment dinamic, electrizant de autentic folclor românesc, susținut de Ansamblul „Mugurașii Agăș”, coordonat de profesor pentru învățământul primar Ecaterina Rață.
Job Trust –Traning and recruitment”, ediția a VIII-a
Departamentul de Consiliere Profesională din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, a organizat miercuri, 13.11.2019, corp D, sala DP19, ora 11:00, primul workshop din anul universitar în curs, de prezentare a firmei „Job Trust HR Recruitment&Consulting (presentation and selection)” a locurilor de muncă din Grecia și insulele conexe pentru perioada estivală 2020, eveniment aflat la a VIII-a ediție. Prezentarea firmei face parte dintr-un tur al promovării locurilor de muncă în domeniul hotelier pentru studenții din cadrul centrelor universitare, atât din țară cât și din Europa. Evenimentul a debutat cu o prezentare generală a categoriilor de joburi disponibile pentru care studenții pot opta, condițiile pe care aceștia trebuie să le îndeplinească, detalii legate de program, salarizare, bonusuri, locații, nivelul limbii engleze, certificatul de practică pe care îl vor primi la sfârșitului perioadei, prezentarea fiind realizată de către Makrina Karagkiozidou reprezentant Job Trust, marketing specialist.
Mesajul celor două reprezentante a fost acela de a se implica în aceste acțiuni, de a participa pentru oportunitățile de dezvoltare personală și profesională pe care le oferă, responsabilizare, deschidere către multiculturalism, pentru oportunitatea de a avea experiențe de muncă pe parcursul anilor de studii, extrem de importante la primele interviuri de angajare. În partea de final reprezentantul firmei a oferit studenților prezenți, certificatul de practică Job Trust, certificat care atestă domeniul și perioada de muncă efectuată. Pentru studenții interesați dar care nu au reușit să fie prezenți la eveniment, există posibilitatea de a se aplica direct pe pagina web a firmei:www.jobtrust.gr, urmând ca interviul de selecție să fie susținut prin intermediul aplicației Skype.
Workshop-ul „Pași spre cariera mea de succes"
În data de 23.10.2019, între orele 10:00 – 11:00, Departamentul de Consiliere Profesională a organizat workshop-ul„Pași spre cariera mea de succes”, care s-a desfășurat în amfiteatrul „Dumitru Alistar",corpul „C” al Universității „Vasile Alecsandri”. Scopul principal al acestei activități a fost informarea și sprijinirea studenților în legătură cu viitoarea lor carieră profesională.
Prezentarea a fost susținută de către dna psiholog Doina PASCAL, care pe parcursul workshopului a făcut referire la aspectele importante privind desfășurarea unui interviu de angajare, ce situații pot întâmpina tinerii absolvenți, ce întrebări pot primi în cadrul unei astfel de întâlniri, cum ar fi indicat să răspundă și cum ar trebui să-și creeze propriul Curriculum Vitae.
Activitatea s-a încheiat cu o aplicație (joc de rol), în care studenții participanți s-au implicat activ. Prin aceasta s-a dorit o simulare a unui interviu de angajare, evidențiindu-se importanța atitudinii în cadrul unei astfel de întâlniri,propriile standarde, strategii, idei și principii de viață.
Au consemnat: Mihai Teodora Andreea și Tebeică Loredana Delia – studente la Facultatea de Litere, programul de studii Română- Engleză, anul II.
Workshop-ul „Pași spre cariera mea de succes”, s-a defășurat și în cadrul celorlalte facultăți, după cum urmează:
22.10.2019, ora 14:00, corpul B, sala BI28, în cadrul Facultății de Inginerie;
24.10.2019, ora 11:30, corpul C, amfiteatrul C1 în cadrul Facultății de Științe Economice;
29.10.2019, ora 11.30, corpul D, sala D225, în cadrul Facultății de Științe;
06.11.2019, ora 13:00, corpul D, sala D322, în cadrul Facultății de Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății.
Workshop-ul „Leadership și feminitate”, ediția a II- a
În data de 21.05.2019, în corpul D, etaj II, sala D215, la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, a avut loc workshop-ul „Leadership și feminitate”, ediția a II-a, organizat de către Departamentul de Consiliere Profesională.
Evenimentul a fost deschis de către directorul departamentului, prof.univ.dr. Venera-Mihaela COJOCARIU, prin introducerea invitatelor: Ioana BERZA, manager, Centrul Iola, Bacău, Delia BURCĂ, manager, Madame Delice, Bacău, Luiza DÎRLEA, director resurse umane, Softescu, Bacău, Otilia LUPU, director executiv Grafit Invest, Bacău, Alexandrina SCORȚANU, director C.J.R.A.E., Bacău.
La eveniment au participat, aproximativ 50 studenți, studenți voluntari, cadre didactice și echipa celor trei psihologi a departamentului.
Rând pe rând, cele cinci invitate au punctat în intervențiile lor, cele mai importante momente ale traseului educațional și profesional pe care l-au parcurs, au evidențiat etapele devenirii lor profesionale care le-au îndreptat către poziția de leader în cadrul organizațiilor/firmelor pe care le conduc.
Elementul comun al formării tuturor invitatelor a fost cel reprezentat de o formare inițială diferită în acord cu poziția de leader pe care în acest moment o ocupă, menționând că seriozitatea formării pe care de fiecare dată și-au însușit-o, a pus bazele și a însemnat o etapă intermediară pentru nivelul următor, dorința de evoluție resimțită
Au fost identificate de asemenea, prin intervențiile invitatelor, calități specific feminine care pot fi de ajutor în calitate de leader: intuția, abilitățile de comunicare, atenția orientată pentru detalii, empatia, flexibilitatea și creativitatea. Pe durata discuțiilor din cadrul întâlnirii s-au făcut referiri la anumite calități care diferențiază (sau nu) o femeie leader de un leader bărbat.
Prof.univ.dr. Venera-Mihaela COJOCARIU, în calitatea de moderator al evenimentului a contribuit la crearea unui dialog cald și natural, astfel încât studenții prezenți au avut ocazia de a adresa întrebări invitatelor și astfel să primească răspunsuri la provocările presupuse rolului de a fi o femeie leader.
Din dorința de a oferi modele de succes tinerelor studente și nu numai, au fost prezentate cinci parcursuri diferite care au întărit ideea că succesul în calitate de leader este consecința parcurgerii unui traseu de cele mai multe ori sinuos, traseu care implică perseverență, asumare, un set de valori și principii riguroase și dorința de a oferi celorlalți.
În partea de final au fost oferite certificate de voluntariat următoarelor studente: Ioana-Mădălina Guler, Ioana (Damaschin) Lovin, Ioana-Diana Mazari, Ana-Luiza Șimon, studente în anul III, în cadrul Facultății de Litere, programul de studii Pedagogia învățământului primar și preșcolar pentru implicarea constantă în cadrul activităților și proiectelor departamentului.
Conferința – „PERFORMED”, Performanță și Calitate în Educație, ediția a IX- a
Joi, 16.05.2019, între orele 15:00-18:00, sala D215, corp D, la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, a avut loc Conferința studențească națională PERFORMED- Performanță și calitate în educație, ediția a IX-a și Târgul opționalelor, eveniment organizat de către Departamentul de Consiliere Profesională în colaborare cu Facultatea de Științe, avându-i ca profesori organizatori pe conf. univ. dr. Liliana Mâță și conf. univ. dr. Carmen-Violeta Popescu.
Evenimentul a fost deschis de către doamna conf. univ. dr. Carmen-Violeta Popescu, care a adresat încurajări participanților pentru prezentarea lucrărilor înscrise în cadrul secțiunilor ale conferinței.
Conf. univ.dr. Liliana Mâță a prezentat defășurarea programului conferinței, după care a lansat invitația pentru vizita în cadrul „Târgului de opționale”.
Elementul inedit al acestei ediții a fost prezența „Târgului de opționale” prin care expozanții, cadre didactice din învățământul preșcolar și primar, au adus în atenția vizuală a participanților idei atractive de realizare a unor activități educaționale pentru elevi.
Două prezentări inedite au fost cea a participantei, Alexandra-Georgiana POENARU, profesor de sociologie și cultură civică în cadrul Colegiului Național „Roman - Vodă”, Neamț, cu lucrarea „Discriminare și inechități sociale pe piața muncii. Cazul imigranților români din Italia”, și Paul-Alin BUTUNOI, absolvent al Facultății de Inginerie, programul de studii Tehnologia construcțiilor de mașini, profesor mecanică, în cadrul Colegiului Tehnic „Miron Costin”, Roman cu lucrarea „Determinarea nivelului de dezvoltare al creativității la elevii din învățământul liceal”. Ambele prezentări au generaț întrebări și discuții în rândul celor prezenți la activitate, subliniind interesul pentru teme de actualitate ale societății contemporane, consecințe ale acestora în mediul educațional, evidențiind totodată preocuparea pentru dezvoltarea și perfecționarea profesională a tinerei generații de cadre didactice, ambii participanți aflându-se la a doua participare consecutivă în cadrul conferinței.
Pentru emoția de a dărui și a primi, profesorii și studenții deopotrivă, au fost răsplătiți cu premii, aplauze și diplome de participare pentru implicarea activă din cadrul conferinței.
PROIECTUL SOCIAL-UMANITAR „DĂRUIEȘTE DIN SUFLET”, EDIȚIA A XII-A
În perioada 08 - 24.04.2019, Departamentul de Consiliere Profesională din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, a desfășurat în parteneriat cu Grădinița cu Program Prelungit „Lizuca” Bacău proiectul social-umanitar „Dăruiește din suflet”, ediția a XII-a.
Proiectul are ca scop întrajutorarea persoanelor defavorizate, sensibilizarea studenților față de problematica socio-umană a comunității băcăuane, stimularea sentimentelor de responsabilitate, și implicare civică.
O parte dintre beneficiarii acestei campanii sunt reprezentați de bătrâni defavorizați din comuna Răchitișu, satul Strugari, județul Bacău, pentru care a fost asigurat „Coșul pascal”, întâlnire intermediată de psiholog Gabriel Mareș alături de studenți voluntari ai departamentului, în data de 24.04.2019.
O altă direcție a proiectului a fost reprezentată de Centrul pentru copii defavorizați „Casa Meuli”, Faraoani, județul Bacău, unde cei 17 copii au beneficiat de pachete pascale și alte surprize pregătite.
Deosebite gânduri de mulțumire, sunt adresate părinților copiilor din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit „Lizuca” Bacău (coordonați de profesor pentru învățământ preșcolar Lenuța Păduraru și colegele sale, Arhip Anișoara, Bălan Simona, Farcaș Veronica, Lupușoru Petronela, Năsturaș Noemi, Nuțu Maia, Toma Alina și Daviduță Lina) ce s-au implicat deplin, asigurând reușita acestui proiect.
Proiectul social-umanitar coordonat de către directorul de departament, prof.univ.dr. Venera - Mihaela Cojocariu, face parte din seria campaniilor de sensibilizare și de mobilizare a membrilor comunității cu privire la nevoiele diferitelor categorii sociale aflate în dificultate.
SUPERPROF, CARIERA MEA DIDACTICĂ, EDIȚIA a VIII-a
Marți, 16.04.2019, corp D, sala D225, ora 14:00, la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, a avut loc a VIII-a ediție a proiectului „SuperProf, cariera mea didactică” derulat de Departamentul de Consiliere Profesională în colaborare cu Departamentul de Pregătire a personalului Didactic și Facultatea de Litere. La eveniment au participat aproximativ 90 studenți care se pregătesc pentru o viitoare carieră didactică, absolvenți, cadre didactice din universitate.
Evenimentul a fost deschis de către coordonatoarea proiectului, director de departament, prof.univ.dr. Venera-Mihaela COJOCARIU, salutând prezența invitaților: inspector școlar general adjunct management Ida VLAD; Dorel NISTOR, profesor limba și literatura română, Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare”, Bacău, mentor; Monica CREANGĂ, profesor pentru învățământul primar, Școala Gimnazială „Al. I. Cuza”, Bacău, mentor; Aurelia PITU, profesor pentru învățământul preșcolar, Școala Gimnazială „Al. I. Cuza”, Bacău, mentor; Loredana DIACONU, manager Grădinița Oblio, Bacău.
Partea de prezentare a tehnică condițiilor legale și detaliilor tehnice a fost asigurată prin intermediul doamnei inspector Ida VLAD, precizând aspectele cele mai importante legate de startul în cariera didactică, sesiunea iulie 2019, a ocupării prin concurs național a posturilor didactice din învățământul preuniversitar. Prin accesarea în timp real a site-urilor www.isjbacau.ro, www.titularizare.edu.ro, și http://subiecte.edu.ro/2019/ studenții prezenți au fost direcționați către informații punctuale precum: graficul perioadei de desfășurare a concursului, cele două probe (cea practică - inspecția la clasă și cea scrisă), posibilitatea susținerii probei practice și în alte județe, programe școlare și metodologii, elementele de noutate ale acestei sesiuni, definirea unor concepte cheie esențiale (viabilitate post, post rezervat).
Aurelia PITU, profesor pentru învățământul preșcolar, Școala Gimnazială „Al. I. Cuza”, Bacău, mentor, a oferit o serie de sugestii cu privire la abordarea secvenței educaționale pe care candidații o vor susține prin inspecția la clasă, subliniind rolul etapei de proiectare didactică și stilul didactic pe care îl vor aborda în viitor, elementele componente ale acestuia.
Dorel NISTOR, profesor limba și literatura română, Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare”, Bacău, mentor, a punctat importanța unei bune pregătiri științifice, rolul cadrului didactic în întreținerea unui dinamism intelectual și emoțional, rolul etapei de evaluare în contextul unei secvențe educaționale, rolul flexibilității și al adaptării cadrului didactic.
Monica CREANGĂ, profesor pentru învățământul primar, Școala Gimnazială „Al. I. Cuza”, Bacău, mentor, a evidențiat importanța etapei de proiectare didactică, rolul elementelor de noutate bine plasate în contextul unei lecții, a jocurilor educaționale.
Loredana DIACONU, manager Grădinița Oblio, Bacău, a prezentat studenților prezenți oferta unei posibile colaborări pe parcursul verii 2019, subliniind rolul investiției permanente în dezvoltarea profesională.
În partea de final, Andreea-Maria CORCIU, absolventă programul de studii P.I.P.P. 2018, masterand anul I, S.I.E. și Raluca-Bianca DIAC, absolventă P.I.P.P 2017, masterandă anul II, S.I.E au împărtășit colegilor prezenți din experiențele avute la concursul național de ocupare a unei catedre didactice, importanța unei pregătiri temeinice și sistematice pentru ambele probe, emoțiile resimțite.
Evenimentul a fost încheiat prin acordarea unor premii surpriză pentru 4 dintre studentele participante în urma realizării unei tombole, de către Daniela VIERIU, director vânzări firma AVON, în baza acordului de parteneriat.
Workshop-ul „Rolul emoțiilor în relațiile interpersonale – atașamentul în acțiune”
Marți, 09.04.2019, ora 14:00, în sala D215, Corp D, la Universitatea „Vasile Alecsandri”din Bacău, a avut loc workshop-ul „Rolul emoțiilor în relațiile interpersonale – atașamentul în acțiune”, organizat de către Departamentul de Consiliere Profesională, în colaborare cu Facultatea de Litere.
Evenimentul a fost deschis de către prof.univ. dr. Mihaela-Venera Cojocariu, în calitate de director al departamentului, salutând prezența celor doi invitați: psihoterapeut, dr., Simona Herb, coordonator al programului formare națională continuă în domeniul terapiei centrată pe emoții, și lector. univ.dr. Viorel Robu, Universitatea „Vasile Alecsandri" din Bacău, Facultatea de Litere.
La eveniment au participat aproximativ 90 studenți, de la programele de studii de licență și master, lector. univ. dr. Ioana Boghian, echipa celor trei psihologi a departamentului.
Simona Herb, psihoterapeut, dr., a punctat rolul esențial al emoțiilor în contextul luării deciziilor de la cele mai simple, până la cele mai complexe, prezentând și unele stereotipuri de gen cu privire la manifestarea și exprimarea acestora.
Un alt aspect evidențiat a fost importanța stilului de atașament, construct format în primii ani de viață, generator al celor mai importante ancore pentru viitorul adult: încredere în sine, protecție, empatie, compasiune și însemnătate, elemente extrase dintr-un stil de atașament securizat.
Viorel Robu, lector.univ.dr., a subliniat contribuția fundamentală a părinților în primii ani de viață, în formarea legăturilor emoționale și a modalităților corecte de raportare la cerințele exterioare a realității pentru copil, viitorul adult.
De asemenea, prin intermediul unor materiale audio-vizuale au fost prezentate modalități de reglare a unor reacții și răspunsuri emoționale neadecvate care au la bază un stil de atașament nesecurizat, precum și beneficiile cultivării unui stil de atașament securizat pe termen lung în fața provocărilor și obstacolelor, mai ales în planul sănătății mentale și fizice.
În partea de final, invitata Simona Herb, a făcut apel pentru (re)construirea unui mod de raportare sănătos, adecvat, în fața emoțiilor, în care fiecare dintre noi poate deveni un co-reglator al reacțiilor emoționale pe care le putem regăsi în partenerii noștri personali și profesionali.
Mesajul final, a fost unul de conștientizare a modului în care transmitem și comunicăm emoțiile, faptul că acestea nu ar trebui să fie controlate, ci co-reglate, transformându-le în resurse creatoare, componente ale unui mod de viață sănătos.
ÎNTÂLNIRI CU...TÂLC, EDIȚIA A XV-A, „Yin Yuguo: liber-arbitru sau destin?”
În data de 14 mart. 2019, la ora 14,00, în Amfiteatrul „Dumitru Alistar”, Departamentul de Consiliere Profesională, în colaborare cu Gruparea „Alumni Vasile Alecsandri“ Bacău, Societatea Cultural-Ştiinţifică „Vasile Alecsandri” Bacău și Facultatea de Litere, din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, a organizat ediția a XV-a a proiectului „Întâlniri cu… tâlc”, subintitulată „Yin Yuguo: liber-arbitru sau destin?”
La eveniment, au participat peste 170 de persoane: studenți, masteranzi, absolvenți, cadre didactice din cadrul Facultății de Litere, rectorul Universității, prof. univ. dr. ing. Carol Schnakovszky, conf. univ. dr. Cristina Cîrtiță-Buzoianu, prorector pentru etica și imaginea Universității, conf. univ. dr. Brîndușa-Mariana Amălăncei, decanul Facultății de Litere, conf. univ. dr. Ioan Dănilă, preşedintele executiv al Societăţii Cultural-Ştiinţifice „Vasile Alecsandri” Bacău, Marian Mizdrea, redactor la Radio-România Internațional, Redacția Emisiunilor în Limba Chineză ş.a.
Evenimentul a fost deschis de prof. univ. dr. Venera-Mihaela Cojocariu, director al Departamentului de Consiliere Profesională, care a motivat unul dintre tâlcurile întâlnirii: reconstituirea în minte și în suflet a ceea ce a însemnat Yin Yuguo (15 mart. 2002, Republica Populară Chineză – 26 ian. 2019, Roman, judeţul Neamţ), cursantul chinez aflat în anul pregătitor, în perioada petrecută în Universitate și comunitate, evidențiind mesajul de prețuire față de acesta și multiplele reverberații în conştiinţa celor care l-au cunoscut.
Rectorul Universității, prof. univ. dr. ing. Carol Schnakovszky, a punctat un aspect reieșit din întrevederea cu Yin Yuguo – pasiunea sa imensă pentru spațiul cultural românesc –, ca şi lecția de simplitate și demnitate oferită de părinții acestuia în urma tragicului eveniment, dar și inițiativa acordării Bursei „Yin Yuguo”, pentru studenții veniți din afara României, şi a Premiului „Yin Yuguo” pentru performanţă în asimilarea limbii române ca limbă străină şi/sau în promovarea limbii şi culturii române în străinătate.
Ulterior, prin prezentarea unui material audiovizual, cei prezenți au avut ocazia de a intra în contact cu elemente concrete, care au redat pasiunea și admirația lui Yin Yuguo pentru Mihai Eminescu, dar mai ales momentul deplasării în data de 1 Decembrie 2018 la Alba Iulia.
În continuarea evenimentului, din intervențiile lect. univ. dr. Mihaela Hriban, lect. univ. dr. Petronela Savin, conf. univ. dr. Ecaterina Crețu, Adrian-Laurențiu Apăvăloaei, secretarul-șef al Universității, a fost realizat un portret al personalității cursantului, din care au reieșit: inteligență, perseverență, conștiinciozitate, dorință imensă de integrare în specificul românesc.
Conf. univ. dr. Ioan Dănilă, prin amintirea a două texte poetice apreciate de Yin Yuguo („Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, de Mihai Eminescu, respectiv „Rar”, de George Bacovia), a evidențiat modelul de conduită morală pe care Yin Yuguo l-a oferit, respectul pentru ceilalţi, dorința lui de implicare, exemplificând în acest sens cu crâmpeie din timpul situațiilor didactice de comunicare.
Denis-Cosmin Nica (17 ani), elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional Pedagogic „Ștefan cel Mare” din Bacău, a prezentat un tablou al preocupărilor unui adolescent din zilele noastre, încheind intervenția sa cu prima strofă a poeziei „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, iar Diana Dogaru, studentă la Terapie ocupaţională, a citit o poezie compusă pentru Yin Yuguo.
În final, Marian Mizdrea a adus în atenția celor prezenți aspecte din relaționarea cu părinții cursantului, în urma nefericitului accident, reiterând respectul pentru spațiul și cultura românească, precum și dorința de continuare a relațiilor dintre cele două culturi.
Evenimentul a evidențiat modelul Yin Yuguo, arderea și trăirea sa intense, pasiunea pentru un ideal, realităţi susţinute de mărturii și elemente acționale concrete.
„Job Trust presentation and selection–Traning and recruitment”, ediția a VII-a
Departamentul de Consiliere Profesională din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, a organizat marți, 05.03.2019, corp D, sala DP13, ora 12:00, al doilea workshop din anul universitar în curs, de prezentare a firmei „Job Trust HR Recruitment & Consulting (presentation and selection) a locurilor de muncă din Grecia și insulele conexe pentru perioada estivală 2019, eveniment aflat la a VII-a ediție. Prezentarea firmei face parte dintr-un tur al promovării locurilor de muncă în domeniul hotelier pentru studenții din cadrul centrelor universitare, atât din țară cât și din Europa. Evenimentul a debutat cu o prezentare a categoriilor de joburi disponibile pentru care studenții pot opta, condițiile pe care aceștia trebuie să le îndeplinească, detalii legate de program, salarizare, bonusuri, locații, nivelul limbii engleze, certificatul de practică pe care îl vor primi la sfârșitului perioadei, prezentarea fiind realizată de către Ștefania Erneanu, reprezentant Job Trust. În a doua parte a prezentării studenții prezenți și-au arătat interesul prin întrebările adresate reprezentantului companiei, care a stat la dispoziția acestora.
Mesajul evidențiat și de către psiholog Daniela Anton, a fost recomandarea de a se implica în aceste acțiuni, de a participa pentru oportunitățile de dezvoltare personală și profesională pe care le oferă, responsabilizare, deschidere către multiculturalism, pentru oportunitatea de a avea experiențe de muncă pe parcursul anilor de studii, extrem de importante la primele interviuri de angajare. Pentru studenții interesați dar care nu au reușit să fie prezenți la eveniment, există posibilitatea de a se aplica direct pe pagina web a firmei:www.jobtrust.gr, urmând ca interviul de selecție să fie susținut prin intermediul aplicației Skype.
În partea de final a fost realizat și un interviu și un interviu de selecție pentru unul dintre studenții participanți. La eveniment au participat studenți din cadrul Facultății de Științe și Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății.
WORKSHOP-UL „IUBIREA ÎNTRE VIS ȘI REALITATE”, EDIȚIA A VI-A
Miercuri, 27.02.2019, ora 14:00, în sala D225, Corp D, la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, a avut loc workshop-ul „Iubirea între vis și realitate”, ediția a VI-a, organizat de către Departamentul de Consiliere Profesională.
Evenimentul a fost deschis de către prof.univ. dr. Mihaela-Venera Cojocariu, în calitate de director al departamentului, salutând prezența tuturor și reamintind rolul iubirii în registrele vieții noastre.
La eveniment au participat aproximativ 100 studenți, de la facultăți și programe de studii diferite din cadrul universității, absolvenți, elevi, lector.univ. dr. Ioana Boghian, echipa celor trei psihologi a departamentului.
Publicul prezent a fost sensibilizat și introdus în atmosfera tărâmului iubirii prin intermediul Luizei Șimon, studentă în cadrul Facultății de Litere, programul de studii Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, anul III, prin interpretarea piesei „Can't help falling in love with you”.
Psiholog, Gabriel Mareș a prezentat o serie de aspecte ce țin de neuropsihologia emoțiilor, făcând referire la diferite perspective în abordarea procesului de generare și structurare a emoțiilor. Au fost evidențiate semnificațiile diferite acordate noțiunii de dragoste și celei de iubire, pentru ca în finalul intervenției să fie făcute o serie de referiri la ce presupune iubirea autentică.
Ulterior, publicul a fost încântat prin interpretarea ansamblului muzical constituit din Roxana Degeratu, masterand al programului de studii de master Strategii inovative în educație, anul I și Marinela Mocanu-Sava, masterand al programului de studii de master Strategii inovative în educație, anul II, alături de elevi ai acestora.
Psiholog Daniela Anton, a punctat în intervenția sa aspecte despre importanța cultivării unor relații de iubire autentice, împlinitoare, inclusiv prin aspectul conștientizării modalităților prin care sentimentul înălțător al iubirii poate fi manifestat, incluzând: cuvintele de încurajare, darurile, timpul acordat, serviciile și componenta fizică.
În continuarea evenimentului, Andreea Spulber, studentă în cadrul Facultății de Științe Economice, programul de studii Administrarea Afacerilor, anul II, a redat într-o manieră originală și plină de sensibilitate piesa „Je t' aime”.
Psiholog Doina Pascal, a prezentat rolul comunicării asertive în cadrul relațiilor de iubire, diferențele de gen care survin în transmiterea componentei emoționale, cauze care contribuie la conflictele emoționale în planul relațiilor, identificând totodată, modalități optime de soluționare și de extindere a viziunii asupra relațiilor și iubirii.
Evenimentul a fost încheiat prin acordarea unor premii surpriză pentru 5 dintre studentele participante în urma realizării unei tombole, prin intermediul firmei Avon, partener al evenimentului.
Momentele artistice și intervențiile organizatorilor au contribuit la reactualizarea în planul conștiinței participanților la eveniment, a forței și a resurselor creatoare ale iubirii în viețile noastre.
„ÎMPREUNĂ ÎN BUCURIA DĂRUIRII”, EDIȚIA A XII-A
În perioada 26.11 - 21.12.2018, Departamentul de Consiliere Profesională din cadrul Universității „Vasile Alecsandri”, din Bacău, în colaborare cu partenerul, devenit tradițional, Grădinița cu program prelungit „Lizuca”, Bacău și prin implicarea generoasă a studenților, absolvenților, cadrelor didactice, a desfășurat proiectul social – umanitar „Împreună în bucuria dăruirii”, ediția a XII-a, subintitulat „Fii și tu Moș Crăciun!”(foto poster proiect). Proiectul a avut ca scop întrajutorarea copiilor nevoiași, sensibilizarea studenților față de problematica socio - umană a comunității băcăuane, stimularea sentimentelor de responsabilitate și implicare civică, a dăruirii necondiționate față de copiii defavorizați.
Pachetele lui Moș Crăciun care au fost pregătite conform scrisorilor pregătite de copii și preluate prin intermediul studenților voluntari ai departamentului, studenți din cadrul tuturor programelor de studii, absolvenți, cadre didactice, personal didactic auxiliar și personal auxiliar din cadrul UVAB, au ajuns pe rând la beneficiari. Astfel s-au desfășurat cele două întâlniri cu beneficiarii: 1. 14.12.20018, Școala Gimnazială Ungureni, structură „Școala Primară Bărtășești”, Ungureni, județul Bacău, un număr de 60 copii cu vârste cuprinse între 4 și 11 ani (20 preșcolari, 9 copii clasa pregătitoare, 31 copii clasele I-IV), au beneficiat de pachete cu haine, jucării, rechizite, obiecte igienico-sanitare, dulciuri, întâlnire intermediată de psiholog Gabriel Mareș alături de 12 studenți voluntari;
2. 20.12.2018, Centrul pentru copii defavorizați „Casa Meuli”, Faraoani, județul Bacău, a primit prin intermediul reprezentanții Departamentului de Consiliere Profesională, un număr de 17 pachete pentru copiii din grupul țintă. De asemenea, au mai fost oferite o serie de pachete în rândul comunității pentru câteva familii cu o situație socio-economică precară.
Deosebite gânduri de mulțumire, sunt adresate părinților copiilor din cadrul Grădiniței cu program prelungit „Lizuca”, Bacău (coordonați de profesor pentru învățământ preșcolar Lenuța Păduraru și colegele sale Adam Oana, Arhip Anișoara, Bălan Simona, Farcaș Veronica, Lupușoru Petronela, Năsturaș Noemi, Moraru Petronela) ce s-au implicat deplin, asigurând reușita acestui proiect.
La finalul proiectului 77 de copii au trăit bucuria și spiritul de sărbătoare. Bucuria dăruirii ÎMPREUNĂ a devenit bucuria Crăciunului, resimțite de toți cei care au fost parte în proiect. Evenimentul a fost reflectat și în rețeaua http://www.edumanager.ro/impreuna-in-bucuria-daruirii-editia-a-xii-a-la-universitatea-vasile-alecsandri-din-bacau/.
Dezbatere „Criza forței de muncă”
În data de 27.11.2018, Pascal Doina – psiholog DCP, a participat la dezbaterea cu tema „Criza forței de muncă”, care a avut loc în București, la Palatul Parlamentului. La acest eveniment au participat reprezentanți ai universităților din țară, Ministrul Finanţelor Publice - Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Muncii - Rovana Plumb, Ministrul Educației Naționale - Ecaterina Andronescu, șefi de comisii parlamentare, parlamentari, jurnaliști precum și reprezentanți ai unor firme/companii private de renume.
Discuțiile s-au centrat pe rezultatele unui studiu recent comandat de către „Kaufland”, iar reprezentanții Academiei de Științe Economice au fost cei care au realizat studiul propriu-zis, având ca temă „Criza forței de muncă”.
Au fost prezentate, în sinteză, avantajele pentru universități, studenți dar și pentru companii/firme a sistemului dual, din care amintim: șanse crescute de angajare în domeniul de absolvire și oportunități de dezvoltare personală, capacitate de orientare în carieră și de a lua decizii raționale, îmbunătățirea infrastructurii de cercetare, credibilitate ridicată pentru universități, diversificarea ofertei de studii, formarea profesională în funcție de nevoile reale ale firmelor etc.
Autorii studiului au solicitat Ministrului de Finanțe prezent, modificarea Codului Fiscal și elaborarea cadrului juridic corespunzător de implementare a învățământului dual și în domeniul universitar (în mediul preuniversitar existând deja).
În concluzie, reprezentanții executivului s-au arătat deschiși la nou, dornici de a susține inițiativele de soluționare a unor probleme majore cum ar fi migrația muncii, combaterea abandonul școlar, precum și corelarea învățământului universitar cu piața muncii. În viitorul apropiat, se vor avea în vedere crearea cadrului juridic care să permită desfășurarea legală a acestui sistem de învățământ dual și la nivel universitar, prin modificările ce se vor aduce Codului Fiscal și noii legi a educației ce urmează a se modifica începând cu primul trimestru din anul 2019.
Întâlniri cu...TÂLC, ediția a XIV-a „România 100 – Vocile timpului, Trecut – Prezent – Viitor”
În data de 22.11.2018, în Aula Universității „Vasile Alecsandri din Bacău, prin Departamentul de Consiliere Profesională, s-a desfășurat cea de-a XIV-a ediție din cadrul proiectului „Întâlniri cu…tâlc, ediție subintitulată „România 100 – Vocile timpului, Trecut – Prezent – Viitor. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Grupării „Alumni Vasile Alecsandri împreună cu studenții care se pregătesc pentru cariera didactică din cadrul programelor de studii de licență „Pedagogia învățământul primar și preșcolar și de master „Strategii inovative în educație, a celor care urmează Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD), precum și al voluntarilor Departamentului de Consiliere Profesională. Intenția organizatorilor a fost aceea de a reverbera linia de continuitate trecut, prezent, viitor pusă sub semnul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 și a multiplelor sale semnificații istorice, spirituale, socio-culturale și emoționale. Aula universității s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei peste 160 de participanți. Invitații speciali ai acestei întâlniri au fost prof. emerit dr. Viorel – Mircea Nicolescu, de la Universitatea din București, președintele Asociației Academia Pedagogilor, prof.univ. dr. Emil Stan, de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești, col. (rtr) Paul – Valerian Timofte, vicepreședinte Cultul Eroilor „Regina Maria Bacău și președintele Filialei Județene „Col. Corneliu Chirieș Bacău. În cadrul evenimentului au avut loc și trei lansări de carte: „Autoritate și educație (autor Emil Stan, prezentată de Viorel – Mircea Nicolescu), „Influența mediului familial asupra dezvoltării personalității preșcolarilor, testul Familia – după EviCrotti (autor Daniela Pușcașu, prezentată de Liliana Mâță) și „Strategii de stimulare a potențialului creativ al elevilor din învățământul primar (autor Lidia Sabău, prezentată de Venera-Mihaela Cojocariu). Cele peste 2 ore de atmosferă incitantă au combinat interpretări reușite și emoționante de muzică ușoară (Ștefania Alexa, clasa a VI-a, Colegiul Național de Artă „George Apostu”), muzică populară (Andreea Spulber, Facultatea de Științe economice, Marketing, anul al II-lea; Ioana Sofia Prihoanca, cls. a IV-a, Școala Gimnazială „Mihai Drăgan”; Roxana Ene și Marinela Savu, Facultatea de Litere), poezie (Vânău Cristina, cls. a X-a, Colegiul Pedagogic „Ștefan cel Mare”; Filip Damaschin, clasa a II-a, Școala Gimnazială „Miron Costin”; Cornel Cojocaru, Facultatea de Litere, Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, anul I), precum și mărturii de suflet (Cristina Furnică, Victoria Gulică, Nina Gorceag din Republica Moldova, Facultatea de Litere, anul al III-lea). Evenimentul s-a încheiat printr-un moment electrizant, de autentic folclor românesc, susținut de Ansamblul „Mugurașii Agăș, coordonat de profesor pentru învățământul primar Ecaterina Rață.
Evenimentul a fost reflectat și în rețeaua edumanager.
„Job Trust –Training and recruitment”, ediția a VII-a, 15.11.2018
Departamentul de Consiliere Profesională din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, a organizat joi, 15.11.2018, corp D, sala DP13, ora 10:00, primul workshop din anul universitar în curs, de prezentare a firmei „Job Trust - Training and Recruitment” a locurilor de muncă din Grecia și insulele conexe pentru perioada estivală 2019, eveniment aflat la a VII-a ediție. Prezentarea firmei face parte dintr-un tur al promovării locurilor de muncă în domeniul hotelier pentru studenții din cadrul centrelor universitare, atât din țară cât și din Europa. Evenimentul a debutat cu o prezentare generală a categoriilor de joburi disponibile pentru care studenții pot opta, condițiile pe care aceștia trebuie să le îndeplinească, detalii legate de program, salarizare, bonusuri, locații, nivelul limbii engleze, certificatul de practică pe care îl vor primi la sfârșitului perioadei, prezentarea fiind realizată de către Ștefania Erneanu, reprezentant Job Trust. În a doua parte a prezentării Adina Gabor, masterandă în cadrulFacultății de Științe Economice, programul:Contabilitate, audit și informatică de gestiune,a împărtășit studenților prezenți din experiența consecutivă avută în vara 2018, în insula Kos. Aceasta a relatat cu entuziasm despre îmbinarea într-o manieră plăcută secvențe din programul zilnic, sarcinile curente, prieteniile formate, munca în echipă cu persoane de alte naționalități, exersarea și îmbunătățirea abilităților de comunicare în limba engleză, vizitarea unor obiective turistice. Mesajul transmis a fost recomandarea de a se implica în aceste acțiuni, de a participa pentru oportunitățile de dezvoltare personală și profesională pe care le oferă, responsabilizare, deschidere către multiculturalism, pentru oportunitatea de a avea experiențe de muncă pe parcursul anilor de studii, extrem de importante la primele interviuri de angajare.Pentru studenții interesați dar care nu au reușit să fie prezenți la eveniment, există posibilitatea de a se aplica direct pe pagina web a firmei:www.jobtrust.gr, urmând ca interviul de selecție să fie susținut prin intermediul aplicației Skype. La eveniment au participat studenți din cadrul Facultății de Litere, Științe Economice și Științe ale Mișcării, Sportului și Sănătății.
Workshop-ul Planul de carieră II. Pregătirea în vederea participării la interviul de angajare
În intervalul 16 - 23. 10.2018, echipa de psihologi din cadrul Departamentului de Consiliere Profesională a desfășurat workshop-ul „În căutarea unui loc de muncă”, adresat studenților din anii terminali din cadrul celor cinci facultăți.
În cadrul workshop-urilor au fost evidențiate următoarele elemente de bază:
serie de profesii de bază, specifice domeniilor/programelor de studii de la fiecare facultate;
- sursele instituționale și site-urile de specialitate, ce pot fi accesate în vederea obținerii unor informații utile cu privire la locurile de muncă vacante de pe piața muncii;
- documentele necesare întocmirii mapei de angajare;
- aspectele importante legate de forma, conținutul CV-ului și al scrisorii de intenție, categoriile de informații obligatorii ce trebuie cuprinse în aceste instrumente de promovare personală pe piața muncii.
WORKSHOP-UL „ORIENTAREA ÎN CARIERĂ” EDIȚIA A VIII-A
În perioada 04.10 – 12.10. 2018, Departamentul de Consiliere Profesională din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, a organizat o serie de workshop-uri cu tema „Consilierea în carieră”, ediția a VIII- a, care a fost adresată studenților de anul I, în vederea acomodării la sistemul exigențelor universitare, precum și la promovarea serviciilor pe care departamentul le oferă: consiliere psihologică, profesională și educațională. Totodată a fost prezentată studenților boboci, oportunitatea de a efectua voluntariat în cadrul departamentului,experiență care se concretizează cu obținerea certificatului de voluntar la sfârșitul anilor de studiu, o experiență valoroasă în ochii angajatorilor.