Facultatea de Inginerie a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău sărbătorește 49 de ani de învățământ tehnic superior

Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău  a organizat o ediție aniversară  – a XX-a – a Conferință Internațională OPROTEH 2025, un eveniment de tradiție și excelență în domeniul stiințelor inginerești.

Lucrările conferinței se desfășoară, în perioada 21 - 23 mai 2025, iar deschiderea oficială a avut loc joi, 22 mai, în Aula Universității, în prezența reprezentanților autorităților locale, care au transmis felicitări organizatorilor.

Conferința a cumulat 8 secţiuni la care au fost înscrise 321 lucrări la care și-au adus contribuția 828 autori, cadre didactice și cercetători din instituții din țară și stăinătate: universități, institute de cercetare, unități de învățământ din mediul preuniversitar, agenți economici, după cum urmează: Franţa, Grecia, Spania, Norvegia, Olanda, Ungaria, Polonia, Portugalia, Danemarca, Turcia, Bulgaria, Algeria, Arabia Saudită, Macedonia, Togo, Nigeria, Madagascar, Coast Ivory, Ciad, Republica Moldova şi România. Cele opt secțiuni tratează variate arii tematice din domenii, precum: optimizarea proceselor și sistemelor de fabricație și proiectare asistate de calculator, optimizarea tehnologiilor și echipamentelor din industriile de proces, optimizarea în ingineria și protecția mediului, mecatronică și robotică, inginerie economică, inginerie chimică și alimentară, energetică industrială și știința calculatoarelor și mecanică.

„Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău organizează Conferința Internațională OROTEH, aflată la ediția a XX-a. Participă colegi, cadre didactice și cercetători de la 30 de universități din 15 țări, colaboratori ai Facultății de Inginerie. Manifestările științifice sărbătoresc 64 de ani de învățământ superior băcăuan și 49 de ani de învățământ tehnic”, a declarat Prof.univ.dr.ing. Dr.h.c. Valentin NEDEFF, Președintele Senatului Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău.

„Felicit colegii de la Facultatea de Inginerie pentru efortul depus în organizarea acestui prestigios eveniment științific, cu o puternică componentă internațională. Mulțumim autorităților, colaboratorilor, partenerilor, sponsorilor și reprezentanților din mass-media care ne sprijină, în mod constant, în organizarea și promovarea evenimentelor universității”, a precizat Prof. univ. dr. habil. Carol SCHNAKOVSKY, Rectorul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău.

„Conferința OPROTEH se înscrie în manifestările de tradiție ale Facultății de Inginerie, ne bucurăm de interesul pentru această manifestare, atât a participanților din țară, cât și din străinătate, precum și cei din mediul economic. Totodată, prin acestă manifestare marcăm și împlinirea a 49 de ani de învățământ tehnic superior la Bacău”, a declarat Prof. univ. dr ing. habil. Mirela PANAINTE-LEHĂDUȘ, Decanul Facultății de Inginerie.

Pe lângă sesiunile de prezentare a lucrărilor înscrise la această ediție a conferinței se desfășoară și workshop-uri susținute de parteneri din mediul economic sau ale asociațiilor profesionale din domeniul științelor inginerești, a XXVI a ediție a Simpozionului național de mecanica ruperii.  Participanții pot descoperii o expoziție interdisciplinară care explorează impactul sărăciei energetice asupra comunităților și mediului.

În perioada 20-22 mai 2025, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău a fost gazda ediției a treia a conferinței „Inovare și cercetare doctorală”, derulată în cadrul Zilelor Școlii de Studii Doctorale. Anul acesta, evenimentul științific, care se adresează în primul rând studenților doctoranzi și tinerilor cercetători, și-a consolidat dimensiunea internațională, fiind organizat în parteneriat cu Østfold University College din Norvegia, Universitatea din Poitiers, Franța și Universitatea din Zaragoza, Spania.

Concomitent cu manifestările jubiliare, se desfășoară și Sesiunea națională de comunicări ştiinţifice studenţeşti „Ingineria – profesia viitorului”, aflată la ediția a VIII-a, care se bucură de un interes crescut din partea studenților, la cele 10 secțiuni fiind înscrise 185 lucrări, 178 studenți participanți din centre universitare precum: București, Iași, Sibiu, Brașov, Suceava, Galați și Bacău.o

Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău
Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău