Stiri si evenimente

Index articole

Activitatea A.VII.2. Vizite de studiu la un angajator din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, 6-8 martie 2023

Poza pt site Sv

     În perioada 6-8 martie 2023 s-a desfăşurat, cu grupul ţintă al sub-proiectului Mate-Info-Bio-RITM, o vizită de studii la Suceava. Această vizită a avut în vedere trei angajatori din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est: compania românească ASSIST Software din Suceava şi Observatorul Astronomic şi la Planetariul din Suceava (pentru studenţii de la Matematică şi Informatică) şi Banca de Resurse Genetice Vegetale „Mihai Cristea” Suceava (pentru studenţii de la Biologie), dar studenţii – indiferent de programul de studii pe care îl urmează – au participat la toate activităţile.

     În programul vizitei au mai fost incluse: Cetatea de Scaun a Sucevei şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, unde au fost vizitate (de către studenţii de la Matematică şi Informatică) laboratoarele Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, laboratoarele Facultăţii de Medicină şi Ştiinţe Biologice (de către studenţii de la Biologie), precum şi facilităţile de recreere, sport şi timp liber din campus (de către toţi studenţii). Dl. prof. univ. dr. Mihai DIMIAN, prorector cu activitatea ştiinţifică al Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, a oferit studenţilor o perspectivă asupra interdisciplinarităţii şi tendinţelor globale care se manifestă în prezent, în legătură cu formarea iniţială şi cu cea continuă şi a dialogat cu studenţii despre aspiraţiile pe care aceştia le-au enunţat.

galerie media

(postat pe 9 Martie 2023, ora 10:30)

 

Întâlniri ale grupului ţintă cu specialişti

poza site 1 martie

Activitatea A.IV.2. Întâlniri ale grupului ţintă cu specialişti în domeniile Matematică, Informatică şi Biologie, organizată în cadrul sub-proiectului Mate-Info-Bio-RITM, s-a desfăşurat miercuri, 1 martie 2023, în Aula Vasile Alecsandri. Au fost prezenţi la eveniment următorii invitaţi:

  • d-na prof. de matematică Cristina BRĂNOAGĂ de la Şcoala Gimnazială nr.10 din Bacău, care a vorbit despre ce înseamnă munca cu elevii, la disciplina Matematică;
  • dl. Liviu SOCIU, informatician la o firmă multinaţională, LUXOFT, absolvent al programului de studii Informatică de la Bacău, care a vorbit despre găsirea „drumului” potrivit pentru fiecare în acest vast domeniu şi despre necesitatea pregătirii continue a specialiştilor în Informatică.
  • d-na Carla PARAGINĂ, absolventă (la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău) a specializării Biologie-Ecologie în anul 1995, în prezent consilier la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bacău, a vorbit despre formarea specialiştilor în sfera ariilor protejate şi despre responsabilitatea acestora.

Invitaţii au prezentat parcursul lor profesional şi au răspuns întrebărilor adresate de studenţi.

În cadrul activităţii au mai avut intervenţii:

  • d-ra Ioana BOMPA, studentă la Informatică în anul al III_lea, reprezentanta Asociaţiei Liga Studenţilor din Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău, care a prezentat propria experienţă în Facultatea de Ştiinţe a Universităţii Vasile Alecsandri din Bacău şi proiectele Ligii Studenţilor;
  • d-na lector univ. dr. Roxana VOICU, prodecan al Facultăţii de Ştiinţe, care vorbit despre pasiunea pentru domeniul ales, care face ca tot parcursul profesional să fie eficient şi să nu fie resimţit ca o povară;
  • d-na conf. univ. dr. Carmen POPESCU, directorul Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic, a discutat cu studenţii despre formarea psihopedagogică şi despre rolul practicii pedagogice realizate pe parcursul studiilor universitare;
  • d-na prof. Roxana POPESCU, ofiţer Relaţii Internaţionale la Biroul Erasmus+, a prezentat studenţilor oportunităţile oferite de mobilităţile Erasmus.

galerie media

(postat pe 2 Martie 2023, ora 10:00)

 

 

Cursuri gratuite online: Digitalizarea economiei circulare

MOOC generare solutii inovative

    Universitatea Politehnica din Torino, partener al Universităţii “Vasile Alecsandri” din Bacău, a lansat un curs de tip MOOC (Massive Open Online Course) care cuprinde 17 module pe teme de mare interes actual. Materialele vă pot ajuta să propuneţi soluţii digitale pentru dezvoltarea economiei circulare.
Aceste cursuri sunt disponibile în mod gratuit pe platforma
https://digicirc-onlinecourses.polito.it/.

Vă încurajăm să le accesaţi!

(postat pe 20 Ianuarie 2023, ora 11:00)

 

Studenţii din grupul țintă Mate-Info-Bio-RITM – prezenţi la bradul de Crăciun al UBc

brad3

          Cu ocazia evenimentelor care celebrează Crăciunul şi semnificaţia acestuia, desfăşurate la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, studenţii din grupul țintă al sub-proiectului Mate-Info-Bio-RITM s-au integrat în comunitatea academică şi au participat la activităţile programate.

galerie media

 (postat pe 15 Decembrie 2022, ora 14:30)

 

 

Prima întâlnire a grupului țintă din anul universitar 2022-2023

p1 small

Marţi, 29 noiembrie 2022, începând cu ora 10, s-a defăşurat prima întâlnire cu studenţii din grupul ţintă al sub-proiectului ROSE al Facultăţii de Ştiinţe: Matematică, Informatică şi Biologie – educaţie şi profesii pentru viitor. Rămâi Integrat şi Total Motivat (acronim Mate-Info-Bio-RITM), în anul universitar 2022-2023. Intitulată „Despre a fi student”, întâlnirea a avut loc la sediul Bibliotecii Centrale a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, într-un cadru special. Biblioteca a fost prezentată studenţilor de către d-na ing. Cecilia ANGHEL, şefa serviciului Bibliotecă: au fost vizitate depozitele de carte, sălile de lectură şi a fost explicat rolul bibliotecilor în contextul actual de transformare şi modernizare, care urmăreşte îndeaproape schimbările majore ale erei informaţionale pe care o traversăm cu toţii.

În continuare, d-ra Daniela ANTON, psiholog în cadrul Departamentului de Consiliere Profesională, a prezentat studenţilor provocările etapei specifice studenţiei, din perspectiva dezvoltării personale şi a amintit despre consilierea psihologică şi orientarea în carieră, de care studenţii pot beneficia în cadrul Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău. Au fost recomandate cărţi care pot fi de un real folos studenţilor, în această perioadă.

Aspecte legate de studiul şi aprofundarea domeniilor Matematică, Informatică şi Biologie au fost prezentate de lector univ dr. Iulian FURDU şi prof. univ. dr. Elena NECHITA de la Departamentul de Matematică - Informatică, şi de lector univ dr. Dumitra RĂDUCANU şi lector univ dr. Diana MAFTEI de la Departamentul de Biologie, Ecologie şi Protecţia Mediului.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate: structura UBc, campusurile UBc, comunitatea academică, precum şi alte facilităţi: sportive, de pregătire suplimentară (limbi străine, cursuri facultative, etc.). A avut loc o dezbatere privind regulile, rolurile şi responsabilităţile într-o universitate şi s-au purtat discuţii despre procesul de învăţare. Au fost prezentate şi oportunităţile de pregătire pentru cariera didactică. Studenţii din grupurile Matematică, Informatică şi Biologie s-au cunoscut astfel şi între ei şi s-au propus planuri pentru viitoare activităţi comune.

galerie media

 (postat pe 30 noiembrie 2022, ora 10:00)