Întâlniri cu absolvenţi ai Facultăţii de Ştiinţe - Matematică

Madalin logo Dănuț-Mădălin Ghiuler, absolvent de Matematică
M-am titularizat în învățământul preuniversitar imediat după absolvire, în 2017. Îmi place foarte mult să fiu professor de matematică, pregătirea de specialitate și cea psiho-pedagogică dobândite la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău formând o bază solidă a activității mele actuale. Continuându-mi studiile prin master, în același domeniu, am constatat că tot ceea ce am învățat pe parcursul celor trei ani de studii de licență îmi este de folos pentru dezvoltarea profesională și în carieră. Le sunt recunoscător pasionaților mei profesori de la Facultatea de Științe a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, pentru explicațiile competente și detaliate, pentru răbdarea cu care mi-au răspuns la întrebări, lămurindu-mă de fiecare dată. Profesorii din facultate m-au făcut să îndrăgesc Matematica și Informatica, considerate de unii „sporturi extreme ale minții”, dar care sunt accesibile tuturor celor dispuși să investească timp și inteligență, antrenându-se în aceste domenii cu largă aplicabilitate.

(postat pe 30 Aprilie 2020, ora 13:38 - galerie media

Simona MAtematica 2 logo Simona Mardari, absolventă de Matematică
Pentru mine facultatea a reprezentat cea mai frumoasă și importantă perioadă din viața mea: am descoperit ce înseamnă cu adevărat respectul, am văzut cât de important este să fii susținut. Cu alte cuvinte, am ajuns să mă descopăr și să apreciez toate clipele petrecute alături de persoane valoroase. Îmi aduc aminte cu drag de fiecare activitate realizată împreună cu colegii mei: excursii, scurte programe artistice (fiecare colind spus din inimă, chiar dacă nu aveam voce), petrecerile pentru zilele de naștere sau onomastice. Deși am învățat foarte bine, acum îmi dau seama că ar fi trebuit să profit și mai mult de tot ce ceea ne-au transmis profesorii noștri: cunoștințe și deprinderi, învățăminte, modele, valori.

(postat pe 30 Aprilie 2020, ora 13:38 - galerie media)  

 

  Loredana Diaconu, absolventă de Matematică - Fizică
Mă numesc Loredana Diaconu și sunt absolventă a Facultăţii de Litere și Științe din cadrul Universității din Bacău, secția Matematica-Fizică, promoţia 1997. Privesc cu bucurie la anii de studenţie, cu convingerea că au fost cei mai frumoşi, pentru că atunci s-au sădit seminţe care rodesc azi. Am avut ocazia să mă formez într-un cadru universitar cu profesori de excepţie, cu deschidere spre nou, care mi-au arătat pe ce drum aş putea merge, făcându-mă să înţeleg că felul cum aleg să îmi parcurg propriul drum este o opţiune personală, care mă va defini întotdeauna ca om. Pentru şansa de a descoperi, de a învăţa şi de a mă cunoaşte, urmându-mi pasiunea pentru matematică, astăzi mulţumesc!

(postat pe 07 Mai 2020, ora 15:15) 

  Barbu Cătălin, absolvent de Matematică
Marele savant Norbert Wiener şi-a intitulat o carte autobiografică „I am a mathematician”, iar Paul Halmos, cu numai o clasă mai jos decât Wiener, şi-a intitulat o carte similară „I Want to Be a Mathematician”. Astfel, a mă considera matematician ar fi o aroganţă din partea mea şi, din păcate, constat că în lucrarea „Des mathématiciens de A à Z” scrisă de B. Hauchecorne şi D. Suratteau, unde apar aproape 700 de mari matematicieni din toate timpurile, nu intră nici măcar un matematician român, deşi cred că unii ar fi meritat cu prisosinţă acest lucru. În sfârşit, destinul şi nişte oameni minunaţi, care au apărut în viaţa mea exact atunci când a fost nevoie, au făcut să încerc să devin profesor de matematică. Mă numesc Cătălin Barbu şi sunt absolvent al Universităţii Vasile Alecsandri din Bacău.
De-a lungul timpului am avut diferite modele. În copilărie, modele mi-au fost chiar părinţii mei. Apoi, următorul model mi-a fost profesorul din gimnaziu, dl. Vasile Drăgănescu. În sfârşit, în anii studenţiei l-am cunoscut pe cel care mi-a influenţat decisiv cariera: eminentul profesor Cornel Berceanu, căruia îi exprim întreaga mea gratitudine. Dacă în timpul claselor anterioare am fost destul de neserios, luând totul în joacă, anii de studenţie (1993-1997) au fost cei care m-au format pentru meseria de profesor. Majoritatea profesorilor mei din facultate au fost adevăraţi profesionişti şi ţin să le mulţumesc pentru tot ceea ce au făcut pentru formarea mea ca profesor. Ţin să-i menţionez, în acest sens, pe dl. prof. univ. dr. Puiu Gabriel, dl. prof. univ. dr. Valeriu Popa şi d-na conf. univ. dr. Marcelina Mocanu.
Datorită atmosferei academice create de distinşii profesori al Facultăţii de Litere şi Ştiinţe, secţia Matematică-Fizică, Matematica – o ştiinţă pe cât de dificil de înţeles, pe atât de minunată – a devenit pentru mulţi dintre noi o adevărată pasiune. Cunoştinţele dobândite pe parcursul acestei perioade m-au ajutat ca în anul 2009 să reuşesc să mă înscriu la doctorat la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, doctorat pe care l-am absolvit în anul 2012. Am înfiinţat revista International Journal of Geometry care este recenzată în cele mai mari baze de date ştiinţifice din lume, menţionez aici doar Mathematical Reviews şi Zentralblatt MATH. Cartea Teoreme fundamentale din geometria triunghiului (2008), având drept referent pe domnul profesor universitar Cornel Berceanu, a primit recenzii mai mult decât favorabile din ţară şi din strainătate. Cartea Teoreme fundamentale din geometria triunghiului având drept coautor pe dl. prof. univ. dr. Dorin Andrica va fi publicată în curând la editura Springer. Cu ajutorul doamnei profesoare Marcelina Mocanu am înfiinţat Concursul de Geometrie Gheorghe Tiţeica.
Toate aceste mici realizări personale nu ar fi putut fi făcute fără o bună pregătire profesională, fără pasiunea insuflată de către MAGIŞTRII mei profesori ai Universităţii Vasile Alecsandri din Bacău, pe care încerc să nu-i dezamăgesc şi cărora le exprim toată dragostea mea.

(postat pe 07 Mai 2020, ora 15:15)

Bogdan Ioan BITIRE  Bogdan-Ioan BITIRE, absolvent de Matematică
Sunt absolvent al Universității din Bacău, am urmat cursurile la Facultatea de Litere și Ștințe, specializarea Matematică-Fizică, absolvind în anul 2001. Am revenit apoi pentru studii postuniversitare de Informatică, finalizate în anul 2003. Problematica complexă a vieţii cotidiene m-a provocat continuu să învăţ noi strategii de adaptare și să găsesc soluţii viabile. Astfel, în anul 2004 am finalizat un master în Fizică Tehnică la Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi” din Iași.
Studiile superioare absolvite în cadrul Universității ,,Vasile Alecsandri” din Bacău, precum şi participarea la diverse cursuri de perfecţionare continuă mi-au permis dezvoltarea unor abilităţi deosebite, precum promovarea relaţiilor de colaborare, deschiderea către diversitatea umană, re-învăţarea şi respectarea valorilor umane. Acestea sunt coordonatele după care mi-am desfăşurat activitatea de profesor în cei 18 de ani de învăţământ. În perioada 2001-2004 am fost profesor de matematică iar din 2004 până în prezent sunt profesor de Informatică la Colegiul Național Pedagogic ,,Ștefan cel Mare” din Bacău.
Cadrele didactice care m-au format și îndrumat în perioada studenției au pus o amprentă majoră asupra viitoarei mele cariere de profesor. Am reușit astfel să-mi dezvolt și să-mi formez competenţe variate, pe le-am pus în practică: conducerea şi coordonarea demersului educaţional; proiectare, programare şi planificare a activităţilor manageriale; expertiză de specialitate în domeniul cercetării, evaluării şi dezvoltării resurselor umane; experienţă practică în culegerea şi prelucrarea statistică a datelor, în contextul elaborării de rapoarte de cercetare.
În ultimii cinci ani am coordonat practica pedagogică pentru studenţii de la programul de studii Informatică (cursuri de zi şi cu frecvenţă redusă) de la Universitate, în cadrul Colegiul Național Pedagogic ,,Ștefan cel Mare” din Bacău.

(postat pe 11 Mai 2020, ora 13:15)