Workshop-ul: Cum să facem față provocărilor socio-emoționale pentru viața de student? 

(tehnici de relaxare și re-echilibrare mentală utilizate în  depresie, anxietate, atacuri de panică)

În perioada 24-25 noiembrie 2022, în incinta corpului ,,B”, parter, în cabinetul doamnei psiholog Doina Pascal, începând cu ora 13:00, a avut loc workshop-ul cu tema: Cum să facem față provocărilor socio-emoționale pentru viața de student? Tehnici de relaxare și re-echilibrare mentală utilizate în  depresie, anxietate, atacuri de panică, aflat la cea de-a II-a ediție.

Evenimentul s-a desfășurat pe parcursul a două zile, în care au avut loc două ateliere, cu două grupuri de dezbatere, însumând un număr de 20 de studenți de la toate facultățile. Activitatea s-a realizat într-un cadru intim, cald, prietenos, propice înfăptuirii activității de consiliere psihologică de grup, denumit metaforic „Cafeneaua sufletelor”.

Cele două ateliere au debutat cu identificarea obstacolelor, stărilor emoționale negative, care au survenit în timpul pandemiei, dar și ca urmare a ultimelor evenimente cu răsunet internațional (criză economică, războiul cu amenințările sale etc.), care au dus la manifestarea unor dezechilibre emoționale și comportamentale, la afectarea stării de sănătate mentală a populației în general. Totodată, în cadrul acestei întâlniri au fost dezbătute cauzele și efectele situațiilor problematice (atât din viața personală cât și din viața de student) cu care s-au confruntat și se confruntă și în prezent participanții. Au fost prezentate caracteristicile specifice (asemănări, deosebiri) a unor tulburări frecvent întâlnite în ultima vreme (depresia, anxietatea și atacurile de panică), precum și simptomele lor specifice, oferindu-se ocazia fiecărui participant să împărtășească din propriile experiențe de viață și să evidențieze cum au trecut cu succes peste astfel de evenimente.

În partea de final au fost prezentate o serie de tehnici prin care studenții pot învăța să se relaxeze și să se re-echilibreze mental atunci când se confruntă cu situațiile dificile.

După o lungă perioadă de criză sanitară, de izolare socială și în tumultul evenimentelor din prezent, în cadrul atelierelor desfășurate participanții au avut posibilitatea de a realiza o adevărată călătorie spre vindecarea emoțională, crescând nivelul de conștientizare  a  importanței aplicării unor strategii cognitiv – emoțional - comportamentale, care prin practicarea lor vor ajuta la o mai bună integrare și adaptare în societate.  

Întocmit,

TURTUREANU Gabriela și BOGEA Ștefania-Cătălina, Studente în cadrul Facultății de Litere, programul de studii Comunicare și Relații Publice, anul II.

Workshop dna D

 

Workshop-ul „Ce mă motivează în devenirea mea ca persoană și ca viitor profesionist?”

În data de 04.11.2022, începând cu ora 13.00, în sala DP18, corpul D din cadrul Universității ,,Vasile Alecsandri” din Bacău, dar și  pe platforma Microsoft Teams a avut loc workshop-ul „Ce mă motivează în devenirea mea ca persoană și ca viitor profesionist?”, organizat de către Departamentul de Consiliere Profesională din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, activitate susținută de către Daniela ANTON, psiholog în cadrul departamentului și invitata Ramona BAGHIU, psiholog clinician, psihoterapeut și specialist în recuperarea din dependențe.
      În cadrul workshop-ului au fost prezenți lector univ. dr. Viorel ROBU și un număr de 110 de studenți interesați de această tematică. Evenimentul a fost conceput ca o invitație la deschiderea către reflecție asupra momentelor importante ce pot modela devenirea noastră ca persoane și profesioniști și ca o invitație totodată de a proiecta în viitor acest demers individual.
În prima parte a întâlnirii au fost identificate cele mai importante atribute/calități care caracterizează un profesionist-om și cum corelează cele 2 dimensiuni. Invitata la eveniment, doamna psiholog clinician Ramona BAGHIU a punctat câteva dintre cele mai importante direcții de acțiune care pot contribui la formarea/consolidarea devenirii noastre ca persoană demnă de statutul de om, dar și de profesionist cu literă mare. Aceasta i-a încurajat pe studenți să-și urmeze visele și să nu se lase demotivați, deoarece ,,visele mici, pot deveni vise mari”.
Pe parcursul dialogului cu invitata au existat intervenții ale studenților care au interacționat în mod direct și au conștientizat faptul că stereotipul ,,Nu merg la psiholog, pentru că nu sunt nebun/nu am probleme”, încă prezent în mentalul colectiv nu își (mai)  are rostul în societatea secolului XXI-lea, unde a merge la psiholog nu mai este un lux, ci o necesitate, mai ales în aceste momente de incertitudine și dezvoltare tehnologică și socială fără precedent.
Un alt mesaj valoros evidențiat de către lector univ.dr. Viorel ROBU a fost acela de a apela cu încredere și deschidere către diverșii specialiști din zona sănătății mintale, respectiv psiholog, psiholog clinician, psihoterapeut și psihiatru, aceștia formând o echipă interdependentă, fiecare având expertiza și limitările sale.
               În partea de final a fost punctată ca sinteză, ideea că fiecare om își are propria motivație cu care pornește la drum și care se care se menține în timp necesitând perseverență, deschidere, autenticitate și curaj. Însă, trebuie să ne asumăm că drumul spre devenirea plenară a ființei noastre și a profesionistului va fi marcată și de incertitudini, aparente eșecuri, blocaje pe care ar trebui să le percepem ca pe noi oportunități de dezvoltare și manifestarea a sinelui.

 Gabriela TURTUREANU,  

Studentă în cadrul Facultății de Litere, programul de studii Comunicare și Relații Publice, anul II.

 

Workshop 04.11.2022

 Foto1

 

 Workshop-ul „Cine sunt eu?”

În data de 13.10.2022, la ora 14:00, în Sala de conferințe a Bibliotecii din Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, în  Corpul „C”, s-a desfășurat workshop-ul: „Cine sunt eu?”, eveniment la care au participat un număr de 20 studenți de la toate facultățile, programele și anii de studii universitari.

Dacă anul trecut evenimentul a avut loc on-line, de această dată s-a desfășurat față în față, prilej cu care au fost prezentate în detaliu, de către  dna psiholog Doina PASCAL, din cadrul Departamentului de Consiliere Profesională, o serie de strategii și tehnici de identificare a resurselor proprii, de întărire a imaginii de  sine, a stimei de  sine, a încrederii în sine.

Totodată, sub directa coordonare a trainer-ului amintit au fost realizate și o serie de aplicații practice/exerciții de autocunoaștere/cunoaștere personală, de identificare a valorilor personale.

Activitatea s-a finalizat cu aplicarea unui test psihologic pentru măsurarea nivelului stimei de sine, urmând ca rezultatele și interpretarea să fie distribuite personal, fiecărui student în parte, în vederea respectării principiului confidențialității.

Workshop Cine sunt eu

IMG 4271 dna Doina FF

 

Atelier de dezvoltare personală „Cine ai fi dacă ai fi tu?

 

        În data de 25.10.2022, începând cu ora 11:00, în sala DP18, corpul D din cadrul Universității ,,Vasile Alecsandri” din Bacău a avut loc atelierul de dezvoltare personală cu tema „Cine ai fi dacă ai fi tu?”, susținut de lector univ. dr. Narcisa Gianina CARANFIL, psihoterapeut de cuplu și familie, Universitatea ,,Petre Andrei” din Iași.
        La atelier au participat reprezentanți ai Departamentului de Consiliere Profesională, lector univ. dr. Viorel ROBU și un număr de 50 de studenți interesați de această tematică din cadrul Facultății de Litere, programul de studii Pedagogia învățământului primar și preșcolar. Evenimentul a fost conceput ca o invitație la deschiderea către reflecție și o oportunitate de vindecare a sufletului.
        În prima parte a întâlnirii a fost abordat de către invitată subiectul „Copilului interior” ce se referă la părți ale inconștientului nostru care influențează felul în care funcționăm în prezent, părți formate sub influența experiențelor trăite și a amprentelor emoționale din copilărie. Doamna psihoterapeut Narcisa Gianina CARANFIL a punctat câteva dintre cele mai importante direcții de acțiune care pot contribui la consolidarea încrederii în sine și în forțele proprii: cultivarea unor abilități de organizare și autodisciplină, gestionarea copilului interior, abilitatea de identificare de soluții pentru problemele întâmpinate și de cultivare a convingerilor pe care le-am dobândit.
        Pe parcursul dialogului cu invitata au existat intervenții ale studenților care au comunicat în mod direct, nevoia unei mai bune cunoașteri a eului interior în perioada de formare timpurie, atât personală cât și profesională. A fost dezbătută pe larg și tema relația părinte-copil, în urma căreia s-a ajuns la concluzia că „nu există copilărie fericită și părinți perfecți”.
         În partea de final a fost punctată ca sinteză cu ajutorul unui aplicații psihologice ideea că încrederea în sine și răspunsul la dilema ,,Cine ai fi dacă ai fi tu?”, se dobândește în timp și este necesar să avem curaj să renunțăm la tiparele care aduc nefericirea și să ne acceptăm așa cum suntem.

 

 TURTUREANU Gabriela și BOGEA Ștefania-Cătălina
 Studente în cadrul Facultății de Litere, programul de studii Comunicare și Relații Publice, anul II.

 

Atelier de dezvoltare personală 25.10.2022 Final

 

311738980 8169134889827977 250574564178384658 n

 

pozUniversitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal, respectiv imaginea prin mijloace automatizate. Accesați declarația privind prelucrarea datelor cu caracter personal