In memoriam - Ioan Mitrea

Ne-a părăsit unul dintre cei mai activi dascăli băcăuani din ultimele decenii – Ioan Mitrea (4 apr. 1937, Căciuleşti, com. Girov, jud. Neamţ – 21 iul. 2017, Bacău). A fost un reputat istoric, arheolog, publicist, profesor în învăţământul (pre)universitar. Încă de la absolvirea universităţii ieşene, ca şef de promoţie, a predat la Facultatea de Istorie-Geografie a Institutului Pedagogic de 3 Ani din Bacău, ca lector universitar doctor, implicându-se într-o activitate de specială răspundere: săpăturile arheologice.

Mai mult de jumătate de veac a muncit  pentru a descifra cu instrumentar ştiinţific datele prezentate de eşantioanele descoperite în situri din judeţ şi din ţară.  Se formase în acest domeniu încă din vremea studenţiei, ca membru al unui cerc de profil de la nivelul Facultăţii, sub îndrumarea unor celebri arheologi. La Bacău, ca decan şi prodecan, a instituit un model de conduită dictat de seriozitate, profunzime, onestitate. A făcut parte din colectivul de redacţie al volumului „Studii şi cercetări ştiinţifice”, în care a publicat, alături de profesori ca Traian Cantemir, Dumitru Alistar ş.a., articole de profil. La nivelul Bacăului, a deţinut funcţia de preşedinte al filialei locale a Societăţii de Știinţe Istorice şi de preşedinte executiv al Fundaţiei Cultural-Știinţifice „Iulian Antonescu”.

A condus un timp Muzeul Judeţean de Istorie şi a fondat Revista „Zargidava”. A primit înalte distincţii, între care Premiul Academiei, ca recunoaştere a contribuţiilor importante pe tărâmul ştiinţelor istorice. În anul 2011, la semicentenarul învăţământului superior băcăuan, primind Diploma de excelenţă, a precizat că tradiţiile şcolii locale în general sunt de luat în seamă când se vorbeşte despre locul Bacăului în context naţional. Acum iată că şi Ioan Mitrea a devenit o legendă.

pozConform notificărilor 10275/17.11.2008 și 31548/07.08.2014, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal, respectiv imaginea prin mijloace automatizate, în vederea monitorizării accesului persoanelor şi asigurării securităţii acestora şi a spaţiilor şi bunurilor operatorului. Datele personale înregistrate sunt comunicate următorilor destinatari: persoanelor responsabile din conducerea universității sau Poliției.Conform Legii nr. 677/2001, beneficiaţi de dreptul de acces, de intervenţie asupra datelor, dreptul de opoziţie, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale şi dreptul de a vă adresa justiţiei. Pentru exercitarea acestor drepturi, vă puteţi adresa cu o cerere scrisă, datată şi semnată la Registratura Universității.