Învățăm cu ajutorul proiectelor

Miercuri, 22 octombrie, 2014, ora 12:00, în Sala de lectură a Bibliotecii Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău s-a desfășurat un workshop cu genericul: Cum să învățăm cu ajutorul proiectelor. Este vorba despre o frumoasă cooperare dintre două instituții de învățământ superior: Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău și ”Università della Svizzera italliana”, Lugano.
Acest eveniment a avut loc în cadrul proiectului BLISS – Bacău-Lugano Teaching Informatics for a Sustainable Society, co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.Participanții, într-un număr impresionant au fost elevii de la: Colegiul Național ”Ferdinand l” din Bacău, Colegiul Național ”Vasile Alecsandri” din Bacău, Colegiul Economic ”Ion Ghica” din Bacău, Colegiul Național ”Gheorghe Vrănceanu” din Bacău,  Colegiul Național Pedagogic ”Ștefan cel Mare” din Bacău și Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești, împreună cu profesorii lor, și studenți.
 afis
 
Acțiunea a debutat cu o prezentare a conceptului de Dezvoltare durabilă, realizată de Gabriel Lazăr, profesor universitar instituția gazdă. Auditoriul s-a familiarizat  cu definiția conceptului. Acesta se referă la dezvoltarea resurselor economice din prezent, fără a periclita asigurarea acestora pentru generațiile viitoare.Un alt obiectiv al workshop-ului l-a constituit oferirea câtorva soluții pentru o societate durabilă. Printre acestea s-au evidențiat în mod deosebit voluntariatul, economisirea de energii, colectarea selectivă a deșeurilor etc.
În partea a doua a evenimentului a avut loc o dezbatere pe tema Învățarea pe bază de proiecte realizată de conf. univ. dr. Venera-Mihaela Cojocariu și lector dr. Gloria-Cerasela Crișan. Aceasta a fost coroborată cu prezentarea unor proiecte de succes realizate de studenți de la diferite instituții de învățământ din întreaga lume. Un moment semnificant l-a constituit proiectul absolventului Facultății de Științe, Master în Informatică Aplicată, Ștefan Arsene, care a  prezentat un robot, produs exclusiv personal și original.
Incitarea publicului a fost posibilă prin lansarea concursului ”Cel mai bun proiect în echipă”, detalii despre care au oferit lector dr. Bogdan Pătruț și conf. dr. Constanța Dumitriu.
Finalul evenimentului a fost marcat de vizionarea filmului ”Swarmanoid: Towards Humanoid Robotic Swarms” și de discuțiile generate deîntrebările și propunerile elevilor.
Scopul organizatorilor workshop-ului a fost acela de a prezenta publicului o nouă formă de învățare  prin care, indubitabil, elevii sau studenții își dezvoltă în mod cert creativitatea,  spiritul inovativ, responsabilitatea și capacitatea de cooperare.
Workshop-ul ”Cum să învățăm cu ajutorul proiectelor” a oferit elevilor o șansă dea-și înaripa visele și ideile, aparent imposibile. Totodată, aceștia au însușit lucruri utile și tehnici noi de învățare, ceea ce reprezintă un veritabil apanaj pentru viitoarele generații care promit să construiască viitorulîntr-o societate durabilă.
Prezentare realizată de Maria Dicusar, studentă la Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău, Facultatea de Litere, Program de studii Comunicare și relații publice, anul ll, voluntar în cadrul Departamentului de Consiliere Profesională.
 
pozConform notificărilor 10275/17.11.2008 și 31548/07.08.2014, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal, respectiv imaginea prin mijloace automatizate, în vederea monitorizării accesului persoanelor şi asigurării securităţii acestora şi a spaţiilor şi bunurilor operatorului. Datele personale înregistrate sunt comunicate următorilor destinatari: persoanelor responsabile din conducerea universității sau Poliției.Conform Legii nr. 677/2001, beneficiaţi de dreptul de acces, de intervenţie asupra datelor, dreptul de opoziţie, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale şi dreptul de a vă adresa justiţiei. Pentru exercitarea acestor drepturi, vă puteţi adresa cu o cerere scrisă, datată şi semnată la Registratura Universității.